Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

21.1. 2004 23:35:30KostejJá a kniha: Četl několikrát nejen ji, ale i další díla JRRT
Tak jsem se vrátil, řekl Sam a říkám to i já, neboť před hodinou jsem vylezl z vlaku z Prahy, kde jsem byl na Návratu Krále (dále jen RotK) v JEDINÉM SÁLE S PODPOROU THX ZVUKU V ČR, jak hrdě hlásaly nápisy na www stránkách Village Cinemas.
Tak tedy. Jak je sakra možný, že já omezenej ignorant, kterej nemá úctu k práci druhých a nezasloužím si za to vážnost (nebo co to kdo sakra loni plácal :-) ), jak to, že jsem zase nedal 10? Copak jsem se nepoučil, že kniha je na plátno nepřeveditelná? I poučil, ale nic to nemění na tom, že nedokážu pochopit, proč PJ z filmu vyškrtl jednu z nejúžasnějších scén (spor Gimliho a Éomera o Paní) a nahradil jí tak nechutně trikovou, bezobsažnou až stupidní dětinskou scénou jako je Legolasova viditelně digitální likvidace olifanta. GRRR! To je jediná chybka, kvůli které nedám RotK 9ku, a EE RotK 10ku, kterou jsem byl připraven jí dát. Jediná chyba, která se bohužel počítá.
Teď trochu obecněji. RotK je geniálně nafilmovaný závěr celé ságy, relativně (!) brutální, temný jak moje bota, na druhou stranu překvapivě něžný v závěru který sice nedosahuje majestátnosti a dojemnosti závěru Tolkienova, ale ono by to skutečně asi líp nešlo. Ono opravdu těžko zfilmovat větu (volně, velice volně cituji) : "Odebrali se do světa, kde slzy jsou vínem blaženosti."
Našlo by se pár dalších chybek : o něco častěji než by bylo zdrávo se vzpomíná na Kraj. Příliš mnoho slz (a to nepočítám ty divácké :-) ). Místy o něco slabší triky.
A ovšem, tentokrát je brutálně cítit ruka střihačova. Což by právě měla napravit EE, takže to nepočítám jako zápor.
Skutečně, když tak na celou tu trilogii zpětně pohlížím, většinu negativních připomínek si PJ zasloužil snahou udělat z LOTRa divácky atraktivní podívanou přidáním různých vymyšlených scén. Jako kdyby Tolkienův LOTR neměl postačující potenciál k tomu, aby na něj diváci koukali "s otevřenou hubou". Legolasova akce v Morii. Útěk po bortících se schodech. Frodo a nazgúl v Osgiliathu (ne, skutečně už to nebudu komentovat). Olifant. Každý ať si seznam doplní podle svého gusta.
Přitom je Théodenův proslov před bitvou na Pellenorských polích tisíckrát působivější než jakákoliv z uvedených scén. I já jsem si utřel jakousi podezřelou vláhu z očí, když se vojsko s řevem "Death!!!" vrhalo na skřety.
Závěr filmu díkybohu není třeba nijak komentovat, myslím, že to PJ zvládl na výbornou.
Takže co teď? Teď budu čekat na EE RotK, diskutovat s fanoušky filmu (jestlipak trumfneme loňskej rok, co myslíte? :-) ) a doufat, že skutečně budu moct uznat EE RotK za dokonalý film. Zatím je jenom výborný.
 8/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 9/10 [Hudba]
 9/10 [Herecké výkony]
 8/10 [Zpracování změn oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

pGLtABqK, přidáno 03.09.2023 4:42:44
We are TTC 2 and are doing our first cycle at the RE this time around clomid, ovidrel, IUI propecia success
ZHuvTnXEo, přidáno 29.07.2023 11:11:49
Far better than having any type of vet do it buy cialis online Hypokalemia is a relatively common electrolyte abnormality in children
Jméno: E-mail:

Komentář:

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/

Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 
Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist