Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

19.1. 2004 14:37:17Jan JarosJá a kniha: Četl jen jednou
Jsem na rozpacích co a jak o tomto filmu napsat, popravdě jsem se rozmýšlel zdali mám vůbec nějakou recenzi psát, protože se možná nebude někomu příliš líbit a jako člověk, který zde četl pár reakcí na recenze, musím říci že je to skoro o strach pustit se do křížku s fanoušky či odpůrci filmového zpracování knihy. Ale pár řádků přece jen říci musím.

Předem musím říci, že jsem PP v knižní podobě četl, ale za nic tak úchvatného ji nepovažuji. Je mimořádně propracovaná, ale to je taky její slabina; má v sobě řadu nelogičností, které se nedají překousnout ani v daném žánru. Sám Tolkien to ostatně přiznává a mnohokrát ji přepracovával (prý asi 25x), a výsledek stejně není zdaleka dokonalý; proto lpět na ní jako na tom jediném a bezchybném, je dle mne hloupost. Jestliže je tedy jasná tato věc, pak je jasné i to, že film, vycházející z této předlohy, prostě nemůže být špičkový, dle mého režisér Jackson klidně mohl téma pojmou volněji a nedržet se knihy tak přísně; ono je to totiž vesměs jedno, díváme se na fantasy žánr.

K filmu jako takovému musím říci: zřejmě bylo vynaloženo velké úsilí, avšak výsledek je bohužel ještě horší, než kniha (a nemuselo to tak být). Podívejme se na to podrobněji:
1)technické zpracování filmu je nevalné; jediné co dojem nekazí, jsou záběry přírody NZ, pokud tam ovšem nejsou uměle a násilně vsunuty pomocí počítačových triků různé objekty, stavby a podobně; alespoň já jsem to vždy bez problémů odhalil, protože je to dost trapně poznat (Helmův žleb, stavby během putování Společenstva, Minas Tirith, naprosto trapně ztvárněné majáky s krásnými digitálními ohni a snad nejkřiklavější Minas Morgul). Pokud jsou současně na scéně i živí herci, všimněte si, jak neuměle jsou do celé scenérie vždy vsunuti; myslím že lepší triky měla Cesta do pravěku; zde vždy ve scéně krásně ,,plavou“ v prostoru, myslím že WETA mohla udělat cosi víc (nebo třeba ne). Vrcholem je v tomto případě souboj s vrrky v TTT. Běs. Dále si myslím, že třešničkou na prohnilém dortu je polystirenové Minas Tirith, a také se podívejme na logiku celé stavby; stavba mohutná, brána trapně slabá že ji prolomí jakési skřetí beranidlo, to už je moc. Ta skála rozdělující město na 2 části je taky síla – určitě je to stabilní masív, jinak bych se tam p....l strachy, kdybych tam měl bydlet. Těch x stupňů nahoru, fakt dobrý pro staré lidi. Ale co mě dorazilo nejvíce, je TRÁVNÍK na vrcholové plošině, nadto krásně zelený, skoro golfový. To si snad dělají tvůrci ze všech normálních lidí legraci. Postrádal jsem tam už jen postřikovače zn. Gardena. Mýtus by byl dokonalý. Úžasní jsou též pixeloví mastodonti šlapající v pixelových figurkách, nesoucí na zádech pixelové vojáčky střílející pixelovými šípy po pixelové krajině, prostě jeden velký MEGAPIXEL. Kdyby tam byly hliněné figurky, bylo by to realističtější. Vůbec celá strategie bitvy je naprosto dementní, koně by se těch přerostlých slonů určitě nebáli, že, a taky je rozumné nechat všechny takhle rozdupat, když jich bylo tak jako tak pět a půl. Myslím že váleční stratégové, což já nejsem, museli kvílet. VELMI promyšlené. Radši dál, protože to by bylo na dlouhý článek.
2)výkony herců; bohužel až na výjimky se dá říci, že nevýrazné; vrcholem všeho je Legolasův výkon v ROTK, kdy je odsouzen k tomu hodit pár ksichtů a říci 2-3 věty, z nichž ani jedna nemá hlavu a patu (úžasný rozhovor, když Aragorn říká že výjezdem před Černou bránu odlákají pozornost od Froda a Legoplaz na to řekne: ,,Odlákáme je!“; skutečně DUCHAPLNÉ na nejmoudřejší bytost). Ovšem to samé platí i o Aragornovi a více či méně o ostatních. Řekl bych že nejlépe v tomto díle nejspíš hraje Odula a Zlobři, ti si alespoň na nic nehrají a TAKY NEMLUVÍ! Bohužel výběr herců se nepovedl; takový Jim Carry by filmu jen prospěl. Frodo hraje hezky; bohužel je to vidět, že jen hraje.
3)co se mi ve filmu líbilo? Bylo tu několik věcí, které jsem, ocenil. Myslím že báječná metafora bylo Sauronovo oko coby reflektor slídící po Mordoru; to není vůbec špatný nápad, něco jako ,,já si na vás posvítím, holoto!“ Dále nebyl špatný Legolasův kousek s olifantem, ale paradoxně proto, že tak trapnou hru digitálních pseudoefektů jsem už dlouho neviděl, takže pro všechny potencionální tvůrce filmů z toho vyplývá – TAKHLE NE! Líbil se mi Denethor – to je správný magor, jako v životě! A správný byl také, stejně jako v předchozí části, Glum. Sice z něj pixely jen čišely, ale byl zpracován relativně nejlépe, ovšem Andy Serkis v úvodu – no promiňte – to byl výlet mezi duševně postižené rybáře? Příšerné.

Co říci na závěr? Velká námaha a slabý výsledek. Možná se také někteří podiví, proč jsem tyto filmy shlédnul při názoru, jaký mám; myslím že je dobré být při tom, když se děje v nějakém odvětví něco velkého, člověk si z toho vezme to, co mu připadá vhodné a také se poučí. Škoda že zde nebyl využit potenciál k vytvoření kvalitního díla, které by skutečně oslovilo; nemyslím si, že PJ má příliš velkou představu o tom, jak převést (jakoukoliv) knihu na filmové plátno, tohle se prostě moc nepovedlo. Snad budete tolerantní k trochu odlišnému názoru, než který se tady běžně vyskytuje.
 2/10 [Celkové hodnocení]
 
 3/10 [Vizuální dojem]
 3/10 [Hudba]
 2/10 [Herecké výkony]
 2/10 [Zpracování změn oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

nKUhPR, přidáno 13.01.2024 8:17:47
NuvaRing should not be used during pregnancy to treat threatened or habitual abortion reddit priligy Hypothermia can also cause rhabdomyolysis 47
mHPwhbF, přidáno 17.07.2023 19:00:35
2004, 50 3904 3909 generic cialis tadalafil He has a BS in biology from Fort Lewis College and an MS in organic chemistry from Northern Arizona University
RGpAKoHIx, přidáno 11.07.2023 4:02:45
These studies are crucial to our understanding of how resistance arises and why many patients treated with synthetic medicines might fail to respond or quickly relapse levitra avis 11 to something lower
Jméno: E-mail:

Komentář:

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/

Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 
Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist