Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

26.3. 2003BelcarnenBásnická soutěž - překlad veršů z Pána Prstenů; Skurut-Hai nesouhlasí s obsahem filmu Pán Prstenů; Věková přístupnost rozšířených Dvou Věží; Uvidíme Návrat Krále o měsíc dříve než se čekalo?

Básnická soutěž - překlad veršů z Pána Prstenů
Tak a máte to! Po debatě u článku Jak překládat poezii aneb není Tolkien jako Ferlinghetti, kde padl návrh na soutěž v překládání básní z Pána Prstenů, se iniciativy ujala Lucyová. K dispozici máte její doslovný překlad jedné z básní ze Dvou věží, z kapitoly čtvrté - Stromovous. Ent Řeřábek vypráví Smíškovi a Pipinovi o své rodné zemi, kterou poplenili skřeti, a verše jsou píseň, v níž vzpomíná na své nejmilejší stromy - jeřáby (v prvním a posledním řádku jsou jejich jména). Na to, jak krásně rostly, a jak je pak našel padlé sekerami skřetů...

Vaším úkolem bude vytvořit co nejlepší překlad této básně a porotou vám budou další čtenáři těchto stránek. Své příspěvky vkládejte do komentářů k tomuto článku. Za 14 dní uveřejním všechny překlady v rámci jednoho článku a v komentářích bude možné hlasovat (rozdělit určitý počet bodů jednotlivým překladům). Hodnotit se budou zvlášť české a zvlášť slovenské překlady. Cenou pro vítěze je pak dobrý pocit, že kulturně obohatil další čtenáře. A pak také sbírka básní právě z Pána Prstenů, aby bylo i něco hmatatelnějšího. Tak hurá do toho...

O Orofanë, Lassemista, Carnimírië!
O rowan fair, upon your hair how white the blossom lay!
O rowan mine, I saw you shine upon a summer´s day,
Your rind so bright, your leaves so light, your voice so cool and soft:
Upon your head how golden-red the crown you bore aloft!
O rowan dead, upon your head your hair is dry and grey;
Your crown is spilled, your voice is stilled for ever and a day.
O Orofanë, Lassemista, Carnimírië!


Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ó krásný/sličný/spanilý/atp. jeřábe, jaká bílá květina ležela na tvých vlasech!
Ó můj jeřábe, viděl jsem tě zářit v letním dni,
Tvá kůra tak zářící/jasná/světlá/lesklá/atp., tvé listy tak světlé/svítící//bujné/lehké, tvůj hlas tak chladný/chladivý/svěží/klidný a jemný/laskavý/něžný/měkký/atp.:
Jaká rudo-zlatá koruna, co jsi nesl vysoko na své hlavě!
Ó mrtvý jeřábe, vlas(y) na tvé hlavě jsou suché a šedé;
Tvá koruna je rozpadlá (rozsypaná, na třísky), tvůj hlas navždy ztichlý.
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!



Skurut-Hai nesouhlasí s obsahem filmu Pán Prstenů
Zdroj: BBspot

Spolek proti hanobení skurut-hai (UADL, The Uruk-Hai Anti-Defamation League) oznámil, že bude bojkotovat premiéru Návratu Krále, stávkovat před kiny a hrozil dokonce únosy diváků, protože nesouhlasí s tím, jak jsou prezentováni ve filmovém zpracování Pána Prstenů.

Skupina požaduje změny na DVD ke Dvěma Věžím a v pomalu přicházejícím Návratu Krále. "Myslíme si, že mnohem větší důraz by měl být kladen na fakt, že jsme nesnědli Smíška s Pipinem," řekl mluvčí UADL Wratch. "Také bychom rádi, aby se ve filmu objevila scéna, ve které Lerd a Ugol probírají geopolitické důsledky spojenectví Sarumana se Sauronem, jenž byla natočena, ale nakonec vystřižena."

Skurut-hai se snaží vylepšit dojem o nich již celé roky, například pomocí reklamních vsuvek "Lidské maso špatné" během oblíbených skřetích show jako Každý miluje Šagrata, ale všechny tyto snahy vycházejí kvůli novým filmům vniveč.

"Vylíčení skurut-hai jako válkychtivých ďábelských kreatur nám velmi stěžuje šanci získat v této poválečné ekonomice práci," pokračuje Wratch. Poukazuje na to, že míra nezaměstnanosti mezi skurut-hai dosahuje 56%, což je mnohem více než národní průměr. Většina skurut-hai je zaměstnána u Uh! Beverages a.s., výrobce oblíbeného energy drinku Bílá Ruka, nebo v průmyslu zpracování dřeva na severozápadním pobřeží Pacifiku.

Ale ne každý souhlasí. "Řeknu vám, proč nemohou sehnat práci. Neustále sekají hlavy mým zákazníkům a jedí jejich maso. Je to pěkně nechutné, když se další klienti snaží normálně jíst," říká Graham Entman, manažer Carls Jr.

Producenti filmů se domnívají, že předkládají přesný obraz skřetů. "Musíme být věrni Tolkienově vizi. Samozřejmě si někteří lidé myslí, že jeho smýšlení bylo anti-skurut-hai, ale my se nebudeme snažit vytvořit nějakou politicky korektní verzi, ve které Nazgûlové vytvářejí meči duhu a skurut-hai hrají celý den šachy jen proto, že urážíme city některých skřetů.

Některé z nejvíce zraňujících komentářů směřují k problému zavraždění Boromira. "Tolik žalu přichází kvůli zabití Boromira. Je to stále to stejné `Proč jste museli zabít Boromira?` Copak nechápou, že jsme se jen řídili rozkazem? A potom, Boromir šel po Prstenu a snažil se ublížit Frodovi, takže ve skutečnosti to vlastně byla dobrá věc, že jsme ho zabili," říká Wratch.

"Myslím, že skurut-hai sklízejí to, co sami zaseli. Byli vychováni k tomu, aby se stali ničiteli světa lidí, a nyní, když skončili na straně těch poražených, chtějí po nás, aby jsme je litovali," vysvětluje Harold Torquist z Illinois. Ale skurut-hai nechtějí lítost, chtějí pouze pochopení.

"Od té doby, co měl Pán Prstenů premiéru, se mě lidé bojí. Vyhýbají se mi, když jdu po chodníku, taxíky mne míjejí a policisté mne bezdůvodně zastavují. OK, přiznávám, že policisté mne možná zastavují kvůli těm krvavým mazancům na dveřích u řidiče, ale všechno ostatní je pravda a moc to bolí," říká jeden skurut-hai.

Stížnosti k UADL kvůli týrání skurut-hai stouply o 47% potom, co bylo uvedeno Společenstvo Prstenu.

 

Věková přístupnost rozšířených Dvou Věží...
... je stejná jako u klasické verze promítané v kinech. Komise opět zvolila kategorii PG-13, tedy doporučený minimální věk 13 let, ale definitivní rozhodnutí záleží na rodičích. Tím pádem je jasně, že Peter Jackson nedoplnil žádné krvavější či případně erotičtější scény, než jsme mohli vidět v kině. Komise udělali tento rating s odůvodněním, že film obsahuje "epické bitevní scény a hrůzu nahánějící záběry."



Uvidíme Návrat Krále o měsíc dříve než se čekalo?
Jistě víte, že příští rok nás čeká Oscarové klání již o měsíc dříve. A to přidělalo spoustu problémů filmovým studiím a doslova zacloumalo celým Hollywoodem. Krom vlastní show se samozřejmě posouvají i data vyhlášení nominací (na konec ledna) a je důležité, aby porotci měli co nejvíce času na posouzení snímku (krom návštěvy v kině, kde je z něj dojem přeci jen větši, také k probrání se všemi těmi DVDčky). Loni byl druhý díl Pána Prstenů promítnut porotcům a filmovým kritikům v prvním týdnu Prosince. Letos chce New Line Cinema uvolnit třetí díl již v polovině listopadu. Celé je to ale mnohem složitější a ukazuje, že celá tahle filmová cena je vlastně jen jeden velký byznys. Ostatně koho to zajímá najde zajímavý rozbor celého problému na této adrese (anglicky).

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Aubi ml., přidáno 15.4. 2003 16:15:40
Tak to má bét.

Lucyová, přidáno 15.4. 2003 11:24:36
To si pište, že se to stane :-) Na básníky čeká další špek :-))
Aubi ml., přidáno 14.4. 2003 20:37:33
No i to se může stát- článek s hodnocením mluví přece o prvním kole... jen Bel (Baal?) všemohoucí ví, jak to myslel :)
asfaloth, přidáno 14.4. 2003 18:35:03
hihi- s tou kritikou jsem to nemyslela ve zlém....
jinak je super číst si ty básně, cokdyby si to dali ještě jednou

Corwin, přidáno 10.4. 2003 18:55:22
hehehe,tak to budem dva:-)))
Aubi ml., přidáno 10.4. 2003 17:19:45
No, i drakům to de docela dobře!:) Lucyova: Tvůrčí práce, to není nic pro mě, já budu raději jako obvykle jen kritizovat...
smaug, přidáno 9.4. 2003 12:30:35
Dnes mne políbila můza, mým svěřencům jsem dala písemku a sama jsem tvořila a hle co ze mne vypadlo ( nicméně kam se hrabu na piraňu ):

Ó Orofanë, Lassemiste, Carnímië!

Jeřábe spanilý, jak mladík ztepilý v kadeřích květ,
jasný svit sluneční se krokem tanečním do vlasů vplet.
Kůra tvá zářící, listí tvé šumící, touho mých snů,
hlas tvůj jak hedvábí k tobě mne přivábí za letních dnů.

Teď zmar a poroba jak krutá choroba život tvůj sťal,
koruna uvadla, na prach se rozpadla, zbyl jenom žal.

Ó Orofanë, Lassemiste, Canímië!

Stejně nejlepší je PIRANA, obzvláště ten stavební jeřáb mne nadchl. Co takhle ji zaměstnat a některé příspěvky publikovat rovnou ve verších? Co ty na to, Piraňo?

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 9.4. 2003 11:49:45
Uzavřeno...
další příspěvky již jen mimo soutěž

Lucyová, přidáno 9.4. 2003 10:30:52
aubi: jestli dobre pocitam, tak dneska :-) Tak sup, bezi ti cas :-))
Aubi ml., přidáno 9.4. 2003 9:35:29
Hmmmm, Ivo umí. Kdy má vlastně být uzávěrka? Že bych taky něco spáchal, třeba jenom proto, aby se v porování s mým všechny ostatní příspěvky zdály naprosto geniální?
Corwin, přidáno 9.4. 2003 9:28:53
:-))Ivo:tak koukam ze Te Lucka prinutila:-)))Vyborne:-))
legsie, přidáno 8.4. 2003 19:23:18
ach jé ,jak to tady čtu tak vidím, že nemám šanci, ale stejně,druhý pokus:

Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ó jeřábe spanilý, hlavu tvou zdobily bílé květy,
Ó jeřábe můj, jak krásně jsi zářil před dávnými léty.
Kůra tvá tak jasná byla a listy tak bujné jsou,
tvůj hlas krásně hladil když nesl se jarní tmou.
Jak zlato-rudá koruna skvěla se nad tvou krásnou hlavou!
Ach jeřábku zemřel jsi, zešedly a uschnuly tvé překrásné vlasy;
Koruna tvá je rozpadlá, hlas tvůj navždy ztichlý je.
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!

glorfindel, přidáno 8.4. 2003 16:27:48
Vyborne Ivo! Pirana, toto je nebezpecny konkurent.
Ivo Cicvárek, přidáno 8.4. 2003 14:22:43
Ach Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ach jeřábe, já přiváben byl zjara květem tvým
Jeřábe můj, jen v slunci stůj, Tvé léto zachytím
I kůry třpyt a listů svit, ve větvích smích si hrál
Koruny stín - a z jeřabin se podzim radoval.
Ach jenom hleď, teď smrti šeď Tě mění v suchý troud
Už vyhas třpyt, jen v trávě tlít a navždy utichnout
Ach Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!

Dandali, přidáno 7.4. 2003 23:38:45
před a za mi samozřejmě chybí:
"Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!"
ale snad moc nevadí...

Dandali, přidáno 7.4. 2003 23:20:21
No, jak se říká: "není důležité vyhrát, ale zúčastnit se" a tak jsem se i já pokusila o "přebásnění" :o) a "kulturní obohacení dalších čtenářů" jak psal Bel. Snad jsem alespoň trošku uspěla :o)

Ó jeřábe krásou ses skvěl, v koruně bílý květ měl, ozdobu koruny Tvé.
Ó můj jeřábku, na záři Tvou mám vzpomínku z letního dne.
Lesk kůry Tvé, lístky tak spanilé, slova Tvá klidně a laskavě zněla.
Na hlavě koruna, rudozlatavá, do výšky hrdě se čněla.
Ó jeřábe již nebudeš víc, vlasy Tvé z dřívější krásy nemají nic, teď seschly a pokryla je šeď.
Zničena je Tvá koruna, hlas Tvůj jako dřív nezpívá, neuslyší Tě nikdy již svět.

Corwin, přidáno 7.4. 2003 10:57:13
Ja kritik??Coze???Ja??Ja nic:-)))
asfaloth, přidáno 7.4. 2003 9:32:33
Ja to vzdávam-vidím, že sa tu pohybujú pekné talenty :)(však, piraňa:)
Je tu už hojne príspevkov (Lucyova, ešte máš v tom prehlad???) a aby si to mala trošku pestrejšie tak slávnostne vyhlasujem, že som sa prekonala, a i keď to nie je nič moc...
Lucyova:písala som ti, že to už pred "uzávierkou" asi nestihnem, ale keď si do mňa skladala toľko nádejí :)(vtipkujem, samozrejme) tak som si k tomu predsa len sadla okolo tej jednej ráno, aby so to sem mohla umiestniť ešte pred odchodom :) (keď sa tu pár dní určite neukážem)
Corwin: vyzeralo to, že ostanem len pri tom kritizovaní, ale ty si v tom rozhodne lepší, tak to nechám na teba a pridám sa k "obetiam" (už sa na tú kritiku teším :)))

o Orofane, Lassemista, Carnimírie!
Ó, jarabina krásna, čo za kvetina jasná ležala ti vo vlasoch!
Ó, jarabina moja, uzrela som ťa ja, jak žiariš v letných dňoch.
Kôra tvoja sa lesknúc, lístie tvoje bujnejúc, svieži a tichý je tvoj hlas.
Koruna tvojej hlavy, čo čnie do výšavy, sťa na západe slnka zhas!
Ó, jarabina mŕtva, je zvädnutá a smutná hlava tvojich vlasov.
Zanikol koruny tej jas a utíchol tvoj hlas až do konca časov.
O Orofane, Lassemista, Carnimirie!

P.S. Je to ozaj fuška dodržať tie rýmy vo vnútri, ale vyhnúť sa tomu nedá. Zdá sa mi to dosť kostrbaté (to moje samozrejme)- možno by to bolo uhladeňejšie, keby som sa tak kŕčovite nedržala slov v predlohe. No, ale aspoň mám dobrý pocit z toho že som sa zapojila :))) ahoj(ozaj, prečo práve mne sa tie príspevky tak natiahnu :( prepáčte všetci, že som taká ukecaná :)

Corwin, přidáno 7.4. 2003 7:26:16
Pirana:tak myslim ze jsi to timto vyhrala-))
pirana, přidáno 7.4. 2003 7:12:52
Mně už se o těch jeřábech i zdá.Sory, já vím že apríla už bylo,ale stejně - volně na motivy JRRT:
Jeřábe ztepilý,do budky opilý jeřábník sed,jeřábe můj drahý,bylo to u Prahy a je to už pár let,závaží z betonu,sílu jak sto slonů,železný hák, konstrukce natřená,kabinka prosklená,několik pák...Jeřábe ležící stěžuj si měsíci na krutý svět...Jeřábník v hospici léčí si opici a žeber pět.

smaug, přidáno 4.4. 2003 22:29:57
Hůůů, já jsem ale vrtááák:
Korekce první strofy:
V kadeřích skví se ti jiskřivé klenoty MRAZIVÝCH nocí, ne zářivých, to už by bylo moc...

smaug, přidáno 4.4. 2003 22:25:01
Tak. Draci vetšinou nechrlí verše, ale napalm, takže k následujícímu blekotání prosím přistupujte shovívavě:

Ó Orofanë, Lassemiste, Carimírië!

Ó jeřábku přespanilý
V kadeřích skví se ti jiskřivé klenoty zářivých nocí
Sluneční paprsky v tvých větvích tančí za letních dnů
Tělo své halíš si třpytivým hávem
Listy tvé blyští se zelení svěží
Hlas tvůj jak chladivý hedvábný závoj
Ověnčí skráně tvé zlatem a krví

Teď smrt a prázdnota v tváři tvé zří se
Krásu tvou přikryla prachem a šedí
Navždy byl umlčen hlas tvojí duše...

Ó Orofanë, Lassemiste, Carimírië!

Lothmíril, přidáno 4.4. 2003 8:17:12
Tak fajn (nezlaknite sa ked to budete citat)

Ó Orofane, Lassemista, Carnimírie!
Ó jarabina premilá, ty krásou skvejúci sa strom!
Ó jarabina, na cestu si mi žiarila letným dňom.
Spev tvojich kvetov, jas tvojej kôry a ľahkosť tvojho lístia;
Krajšie než hviezdy žiarila koruna červeno-zlatistá,
zrodená pre tvoju krásu.
Ó jarabina, sekerz neľútostné zaťali hlboko;
Tvoj duch už opustil lesy, nespieva viac, odišiel pred vekom.
Ó Orofane, Lassemista, Carnimírie!

Mam aj tak smolu. na glorfindela a piranu nemam. Dufam ale, ze budu aj dalsie sutaze:-)

Lord Vetinari, přidáno 3.4. 2003 23:15:55
No, vidim, že nemohu příliš konkurovat, ale:

Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië !

Ó sličný jeřábe, ty s bílou korunou
mé oči v záři Tvé s radostí spočinou !

Tvá světlá kůra, klidný hlas a ševelící listoví,
na hlavě zlatá koruna, jež rudým sluncem nachoví.

Můj jeřábe, Ty mrtev jsi, vlasy máš šedé a suché,
koruna Tvá je zlámaná, hlas ztichl již, údolí navždy hluché.

Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië !

smaug, přidáno 3.4. 2003 20:23:35
Jak ja miluju skuruty. A co mi to jenom pripominaj, jestlipak mezi nimi taky neni prapredek nebo prapotomek Jary Cimrmana? Jinak mam silne nutkani vlozit sem nekolik zajimavych prirovnani, lec Bel by mne pokousal a to by jeho chrupu jiste neprospelo:-)), draci byvaji tuzi. Tak se radsi pustim do przneni tolkienovy basne.
M!ND, přidáno 3.4. 2003 19:15:41
Ještě jedna verze překladu:

Ach Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ach jeřábku milý, květ jasně bílý padával na tvou tvář;
Krásná ta hodina, když v létě tě zdobila sluneční zář.
S lesknoucím listem na kmeni čistém; a ten hlas chladící!
A s korunou svou, zlatavě narudlou, jež tak hrdě nosil jsi.
Ach jeřábe bledý, vlas tvůj je šedý; listy už opadly.
Končí tvůj čas - tvá krása i hlas nešťastně dopadly!
Ach Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!

Therru, přidáno 2.4. 2003 21:09:28
Všechny ty básně jsou moc krásné.Každá je jiná a jinak zajímavá.
Jackie, přidáno 2.4. 2003 18:53:41
For pearlly: Díky moc. Víš, nikdy jsem si o sobě nemyslela, že jsem nějak zvlášť dobrým básníkem - většinou píšu básničky pouze v obzvlášť těžké depresi a ty stejně nedávám téměř nikomu číst... Ale tohle... Je tady hrozně moc dobrých autorů, mnohem lepších než já (např. i Ty patříš mezi ně) a já jsem strašně moc zvědavá, jak se to bude hodnotit... Ale já se téhle soutěže neučastním pro vítězství, ale pro to, že jsem ráda, že se mi to "nějak" podařilo přebásnit...:o)
Silqueléni, přidáno 2.4. 2003 14:54:31
Ó Orofane, Lassemista, Carnimírie!
Ó jaseň tak vznešený, na tvojich vlasoch biele kvety svietili!
Ó jaseň môj, v letnom dni pred mojím zrakom žiaril si spanilý.
Tvoja kôra prejasná, tvoje listy tak ľahké, tvoj hals tak svieži a láskavý
A koruna červeno-zlatistá vysoko hľadela z tvoje krásnej hlavy!
Ó jaseň mŕtvy, na tvojej hlave vlasy uschli, stonuli šeďou
tvoja koruna sa rozsypala v triesky, tvoj hlas naveky zmĺkol.
Ó Orofane, Lassemista, Carnimírie!

Hrozné, čo? Ale ja som sa o tejto súťaži dozvedela len včera a myslela som, že bola vyhlásená už 20. marca...
Inak sa mi páčia preklady tých elfských mien:"neviem", "Jemný dažďivý list" a asi "Červený klenot" (ak je Carni červený - opravte ma, ak sa mýlim)
A Pani Prstenu: Je to uplne super! Rada pises basne? Lebo ak nie, tak s tym zacni, ide ti to uplne skvele!!!

pearlly, přidáno 2.4. 2003 12:23:14
Ó Orofanë , Lassemiste , Carnimírië !
Ó jeřábku můj , ty ve své kráse stůj ,
kde slunce k tvým bílým kvítkům lne !
Ó jeřábku můj milý , netruchli pro chvíli ,
kdy laskal tě třpyt letního dne ,

Leskem tvé kůry , rozletem listů shůry
tvůj něžný hlas mě zdraví ;
Potom na hlavu tvou jeřabin růže zvou ,
a jak korunu tvou zlatou barví !

Ó jeřábku tys mrtev zvadl , do suchých větví vítr vpadl
a rozmetal je po kraji ;
Tvá koruna je rozbitá , v popelu , kouři ukrytá ,
marné je plakat potají .
Ó Orofanë , Lassemiste , Carnimírië !

Rozšířená verze ;))

pearlly, přidáno 2.4. 2003 10:32:08
Pro Jackie : podle mě jsi to napsala nádherně ! :)
pearlly, přidáno 2.4. 2003 10:14:51
Ó Orofanë , Lassemiste , Carnimírië !
Ó jeřábku spanilý , jak bělostně vykvétaly vlasy tvé !
Ó jeřábku milovaný , vídal jsem tě zářit do letního dne ,
Laskavý tvůj hlas tak něžný , tvé bujné listí , tak zářící nad tvou lesklou kůrou ;
Vysoko na své hlavě nosíval jsi korunu svou , zlatou - rudou !
Ó mrtvý jeřábku , na tvé hlavě teď jen šedne uschlý vlas ;
Tvá koruna se rozpadá , víc už nezazní tvůj zmlklý hlas .
Ó Orofanë , Lassemiste , Cernimírie !



Therru, přidáno 1.4. 2003 23:27:52
Hú, já se stydím! Ale když už, tak ať to tady je jako ukázka, jak se NEMÁ dělat poezie:
Ó Orofarné, Lassemisto, Carnimírié!
Jeřábe spanilý, květy ověnčily tvou hlavu bíle jako sníh.
Jeřábe můj, tak krásný byl tvůj
zjev, když jsem tě spatřil stát v slunci v polích.
Kůra tvá stříbřitá, zelené listy a měkký, ševelivý tvůj hlas,
na hlavě vzpřímené koruna utkaná zlatě a rudě jak zářící pás.
Jeřábe skácený, tvůj vlas schne zkroucený a padá bez života jak sněhy k zemi,
tvá koruna zvadla, v prach se rozpadla, tvé hlasy jsou navždy umlčeny.
Ó Orofarné, Lassemisto, Carnimírié!

Jackie, přidáno 1.4. 2003 19:26:27
Tak, jak tak koukám, v téhle konkurenci prostě NEMÁM šanci... Ale když už jsem to napsala...:o):->;-)

Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Bělostný květ proplétal vznešenou hlavu tvou,
do dáli zářil jsi v horkých letních dnech,
tvá kůra stříbrná už neprobleskne tmou,
tvé listy svítící vídám jen ve svých snech.
Tvůj hlas - klidný, laskavý - už nemluví se mnou,
stín koruny tvé zlaté již neodrazí mech...
Teď do teskného ticha já zpívám píseň svou,
Ještě jsem slyšel ve větru tvůj poslední vzdech.
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!

Lucyová, přidáno 1.4. 2003 15:16:42
Glorfindel :-))))) supéér! nevzdávej se!!! máš na to!!!
Když si pan velký JRRT dal tu práci napsat báseň s vnitřními rýmy, přece mu ji nepřeložíte bez nich! Jak by k tomu chudák přišel? :-))

glorfindel, přidáno 1.4. 2003 14:44:16

Oda na Piranu :-)))

Ó Orofane, Lassermista, Carnimirie!

Nech moje crevo basnicke zhnije!
Smolim tu verse od rana,
furt nie som lepsi ako Pirana!
Stale tym versom volaco chyba,
a to ja elf som, ona "len" ryba!!!!

glorfindel, přidáno 1.4. 2003 13:18:01

Ó Orofane, Lassermista, Carnimirie!

Preco nie som tak dobrý ako Pirana, a to som elf, mal by som vediet básnit!

glorfindel, přidáno 1.4. 2003 13:16:09
Druhy pokus.

Ó Orofane, Lassermista, Carnimirie!
Ó jarabina vznešenej krásy, hladieval som jej zelené vlasy, kvet biely na nich ležal

v dávnom dni letnom, šumela šeptom koruna svieža

a hladká kora, svietila spola, cez lístie bujné

z granátu koruna hrdo ti žiarila na hlave strojnej.

Dávno už mŕtva si, zošedli ti vlasy a zoschlo telo

stíchol už vánku hlas, v pochmúrny tento čas , všetko zotletlo.

Ó Orofane, Lassermista, Carnimirie!

Corwin, přidáno 1.4. 2003 9:54:16
Pirana:ja slovensky umim,tak jestli xces tak Ti to prelozim:-))
pirana, přidáno 1.4. 2003 9:52:21
Aubi:Za úpravu-neúpravu se omlouvám,ale to je můj celoživotní hendikep a přepisovat to nebudu,na to jsem líná.Nechci předbíhat hodnocení,ale moc se mi líbí příspěvek od Glorfindel.Já umět slovensky,to by se mi to teprv psalo:o)
Aubi ml., přidáno 1.4. 2003 8:49:02
Lucyova: No, tohle bych chtěl slýchat častěji :D
Lucyova, přidáno 1.4. 2003 8:34:01
Nechtěla jsem do toho vstupovat, ale Aubi si začal :-)
Aubi, souhlas - Piraňa totiž zatím jako jediná dodržela vnitřní rýmy (= takový ty uprostřed řádků - fair/hair, mine/shine...). Já vím, že je to na překlad těžký, proto jsem to taky vybrala :-))

WeeDee, přidáno 31.3. 2003 21:16:33
Silná konkurence, nicméně, Paní Prstenu mě přesvědčila :
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ó spanilý jeřábe, který z bělostných květů skvěl se ve vlasech tvých?
Ó jeřábe můj jediný, já spatřil jasně tě zářit v horkých dnech letních.
Tvá kůra tolik zářivá, tvůj list tolik jasný, toliko lehce ve vánku vlál.
Tvůj hlas jemný a jak vítr chladivý do srdce mého radost vetkal.
Jaká to koruna ze zlata i z krve rudé kdys tak mocně zářila na hrdé hlavě tvé?
Ó jeřábe, teď mrtev jsi.Tvé vlasy padají, navždy už jsou suché a jak stín šedé.
Tvá koruna se rozsypala pod krutými údery seker zlých,
tvůj hlas ztichl se smrtnou nocí, již nezazní mi nikdy víc.
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!

saschia, přidáno 31.3. 2003 11:21:43
Tak toto nie je pre mna :-( Ale dufam, ze aj predchadzajuca basen bude v sutazi, nech mam sancu :-) A mozno to este skusim, len mam teraz kopu roboty.
Corwin, přidáno 31.3. 2003 11:05:57
:-))Ja som len zvadavy kto to bude hodnotit objektivne:-))
Joanna, přidáno 30.3. 2003 22:10:52
Ó, Orofane, Lassemista, Carnimarie !
Nádherné jarabiny. Na Vašich vlasoch nežne ležal biely kvet.
Jarabiny moje, v letnom dni žiarili ste,
na lesklej kôre a ľahkých lístkoch odrážal sa celý svet.
Váš chladivý hlas niesol sa jemne z koruny zlatej tam vo výškach. Však dnes ste ticho, jarabiny, a vo mne rastie šedý strach.
Náhle ste zmĺkli, koruna Vaša mŕtva je, už nezažiari vo farbe vína, je sivá a vo mne zhasli všetky nádeje...
Ó, Orofane, Lassemista, Carnimarie !

legsie, přidáno 30.3. 2003 19:44:05
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ó jeřábe sličný, jak bílá květina jenž spočívala na tvých vlasech!
Ó jeřábe můj, jak zářit jsem tě vídal v těch letních časech,
Kůra tvá tak zářící, listy tvé tak bující, hlas tvůj tak chladil a také hladil.
A jakou rudo-zlatou korunu jsi na své hlavě nesl!
Ó mrtvý jeřábe, vlas tvůj uschnul a zešedl;
Koruna tvá je rozsypána, tvůj hlas navždy ztichl.
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië

Láďa, přidáno 29.3. 2003 12:12:29
Jak vtip? A co zbytkové dobro?!! :o))))
M!ND, přidáno 29.3. 2003 7:53:37
Ach Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ach jeřáb tak krásný, jak poupě na jeho tváři;
Ach jeřáb můj vlastní, jenž za letních dnů mi září;
Tvůj list lesklý a kůra zářivá, tvůj hlas měkoučce svěží;
A koruna podzimem zbarvená, jenž na hlavě tvé leží;
Ach jeřábě bledý, vlas tvůj je šedý a vysušený;
Koruna tvá opadla, mrtvá jest jako hlas tvůj umlčený;
Ach Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!

el, přidáno 28.3. 2003 23:11:13
Skuruti musí jít převychovat.Původně vzešli z elfů,tak opačným postupem....ovšem musíme jim dát šanci.Za čas budou krásnější a hodnější než my...:o)))
Pani Prstenu, přidáno 28.3. 2003 19:24:25
Teda, netušila jsem, že Skurut-hai tolik záleží na jejich pověsti...
Mimoto je tu příspěvek do soutěže:
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ó překrásný jeřábe, čí bílý květ se skvěl ve tvých vlasech?
Ó jeřábe můj nejmilejší, zářil jsi v paprscích léta,
Tvá kůra jasná, světlá, tvé listy bujné, lehké,
tvůj chladivý, laskavý hlas, jak v listí vzkvétá!
Korunu zlatou, do krve zbarvenou, nesl jsi hrdě na hlavě své!
Ó jeřábe, smrt neměla být tvou, vlas tiše padá k zemi,
Koruna s bolestí dopadla na sekery, tvůj hlas je mrtev a ty s ním.
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Kdy korunu, pevně na temeni tvém, v rodné své zemi zřím?
(Poslední větu je možno vynechat, pokud by měl být striktně počet řádků)

Aubi ml., přidáno 28.3. 2003 17:58:05
Piraňa: bezvadný, i melodii toho původního textu jsi převedla skvěle!
glorfindel, přidáno 28.3. 2003 15:40:10
Prispevok do sutaze

Ó Orofane, Lassermista, Carnimirie!
Nádherná jarabina, ó ty strom s bielym kvetom!
Bola si spanilá v dávnom dni, horúcom , letnom;
tvoj hlas znel sviežo. jak vánok opojne šumel;
cez lístie zelené zasvietil kory jagavej úbeľ,
ozdobu červenú hrdo si nosila na ľahkej hlave.

Kde časy dávne sú, nehybná ležíš tu v tráve,
hlas tvoj je nemý, z koruny ostali ívery šedé.
Ó Orofane, Lassermista, Carnimirie!

Trpaslík, přidáno 28.3. 2003 14:48:35
Pirana: Ač nic nevyplodím, přesto si dovolím technickou poznámku. Bez nabodeníček jsem musela přemýšlet, které že slovo mám použít, a navíc bez formátu se to čte fakt špatně. Jinak bych coby básnický analfabet řekla: dobrý.
pirana, přidáno 28.3. 2003 14:31:22
Ja bych jednu verzi prekladu mela,ale budte na me hodny nebo moje basnicky strevo dostane zacpu a vickrat nic nevyprodukuje: O blablabla (ty jmena jsou na me proste slozity).Jerabe spanily ve vlasech mas bily vonavy cerstvy kvet,jerabe muj mily byls cely zarivy a leto hralo svet,ta kura zariva, ty listky leskle ma, svezi a jemny hlas,zlata a cervena koruna nesena vysoko cely cas!Jerabe zhynuly tve vlasy uschnuly jsou sama sed,koruna trouchniva, tvuj hlas uz nezpiva, smutny je svet.O blablabla...
A jsem zvedava na dalsi!

Lucyova, přidáno 28.3. 2003 13:54:32
Corwin: chichi, tak to jsem myslela trochu jinak - jako ze vynalozene usili neni umerne dosazenemu vysledku. Proste 4 radky za 6 hodin, no uznej, to je fakt neefektivni:-))
Corwin, přidáno 28.3. 2003 13:13:19
:-))Myslim Tvoji veticku o pomeru cena/vykon.Xapu to tak ze cena za vytvoreni basne neodpovida vynalozene namaze..Tobe nestaci nas obdiv??:-))Tak nejak jsem to myslel,samozrejeme z legrace:-))Ale pokud xce nekdo basnit za nejakou primerenou cenu,treba panaka,next mi da vedet,za peknou basen koupim dotycnemu dva:-)))
Lucyova, přidáno 28.3. 2003 12:01:53
Corwin: ???
Corwin, přidáno 28.3. 2003 10:39:19
Lucko,Ty jses nejak materialne zalozena:-))
Lucyova, přidáno 28.3. 2003 9:30:43
Asfaloth & Trpaslík: k básním - ono to jde i bez toho básnického střeva, ale poměr cena/výkon je doost nevýhodný :-) Tuhle jsem na to narazila, šlo jen o 4 řádky, ale byla to pro mě asi tak 6hodinová lekce kombinatoriky :-)))
Corwin, přidáno 28.3. 2003 7:16:31
Jezismarja,kdo si myslel proBoha ze je to pravda???:-))neverim vlastnim usim..ehm...ocim:-))
Trpaslík, přidáno 27.3. 2003 16:05:24
Asfaloth: ve fotografiích: Spousta mrtvol....
asfaloth, přidáno 27.3. 2003 15:20:56
Nikdy jsem se nepokoušela psát básně tak vůbec netuším jak by to dopadlo....hmm, ale nemám z toho dobrý pocit. Ale kritizovat, to umím :))))
to Trpaslík: vím, že to zní bláznivě, ale je to napsáno tak věrohodně, že i já jsem spočátku zapochybovlala- asi se příliš pohybuji tady -mimo reálu :) to by byl fak děs potkat skuruta na nedělný procházce... a jinak jaký náklaďák s mrtvou potvorou?

Trpaslík, přidáno 27.3. 2003 14:31:06
Kilburn: neříkej, že ti nedošlo i bez Belovy poznámky, že je to vtip! Ledaže by díky své nenápadnosti :-D byli námi. :-D
Ani mě nenapadla asociace s politickou situací. Připomnělo mi to ten obrázek náklaďáku s tou mrtvou potvorou. :-D

Kilburn, přidáno 27.3. 2003 14:07:37
Ja su kokot, sorac, ted jsem si az vsiml poznamky od J.B.Cerovskeho. Uz mi to nemysli, jdu pryc.
Kilburn, přidáno 27.3. 2003 14:06:06
Lidi, omlouvam se za nevedomosti, ale predpokladam, ze ten clanek o skurutech je vtip. Byl bych rad, kdyby mi nekdo z vas uvedl stav mysli na pravou miru a potvrdil nebo vyvratil muj nazor.
Corwin, přidáno 27.3. 2003 12:07:01
Pardon,krcim rameny a cervenam se...
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 27.3. 2003 11:37:12
Grrr ... v článku jsem měl původně za tím textem o skurut-hai kurzívou poznámku: "Tohle je vtip. Kdo sem začně tahat jakékoliv paralely se současnou politickou situací, toho osobně pokoušu." Ale pak mi to přišlo hloupé a tak jsem to tam nedal. Mělo to tam zůstat... :-)
Corwin, přidáno 27.3. 2003 10:51:36
No v podstate je to jedno,slavni Spojenci se take sestreluji navzajem....
Lucyova, přidáno 27.3. 2003 10:43:21
Trpaslík: asi bylo těžké skurutům vysvětlit, že hlavy se sekají pouze nepřátelům :-))
Trpaslík, přidáno 27.3. 2003 9:29:24
S přebásněním je to v mém případě složité, chybí mi totiž ten správný orgán. Mohu pomoci maximálně destruktivní kritikou. :-D

Jak je možné, že je mezi Uruk-hai taková nezaměstnanost??? Copak si NATO a vlády nepovšimly jejich nesporných kvalit na poli vojenském? Hrůza. Takováhle pěchota by přece byla ozdobou každé armády. ;-)

Ungel, přidáno 27.3. 2003 8:38:41
Myslím,že se dám do klubu Skurut-hai:o))Třeba potkám svou životní lásku...Každý miluje Šagrata-JÁ si ho vezmu!!!:-D
pearlly, přidáno 27.3. 2003 8:29:24
Tu báseň určitě přebásním . A možná přidám i nějakou vlastní na toto téma - jen jestli o ni bude nějaký zájem ;)
Lucyova, přidáno 27.3. 2003 8:11:27
Chudáčci skuruti! Fakt dobrý :-)))
Corwin, přidáno 26.3. 2003 22:04:51
:-))Dost jsem se pobavil s temi skuruty zejmena odstavec tykajici se osvetleni duvodu Boromirova zabiti:-))
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist