Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

19.2. 2003(v)EruPrvní část rozhovoru s Viggo `Aragorn` Mortensenem - o filmu Pán Prstenů, umění i politice

Interview s Viggo Mortensenem – část 1.
Přeložila (v)Eru

Otázka: Nejdřív si popovídejme o Pánu prstenů. Co tě přimělo k tomu, že jsi se rozhodl účastnit se tohoto projektu?

Odpověď: Víte, oni mi jednoho dne zavolali a já jsem se musel vyjádřit takřka okamžitě. Nebylo to snadné. Nevzal jsem tu roli proto, že bych byl od začátku věděl, že půjde o extrémně úspěšný projekt, protože v té době ještě nikdo nevěděl, jak to všechno bude, to se ukázalo až po uvedení prvního dílu. Proto jsem tu roli nepřijal, spíš pro tu obrovskou výzvu, kterou celý projekt znamenal, protože jsem tušil, že se budu moci mnohému naučit. Když mám dost peněz, bývám hodně vybíravý, vezmu si nějaký čas na rozmyšlenou zda roli vzít či nikoli, ale když nemám, musím - jako mnoho jiných herců - brát co mi kdo nabídne a pak mi nezbývá než zahrát danou postavu nejlépe jak umím. 

Otázka: Byla tvoje finanční situace nějak obtížná, když jsi vzal roli Aragorna?

Odpověď: Hmm, ne, a mohl jsem se rozhodnout tu roli nevzít, zůstat se svým synem a dělat spoustu jiných věcí, ale podle toho co mi řekl Peter Jackson a můj syn to znělo příliš zajímavě. 

Otázka: Můžeš mi říct co bylo pro tebe zajímavé na tvé postavě anebo na jejím vývoji v průběhu děje?

Odpověď: Jsou věci, které jsem na Aragornovi měl a stále mám hodně rád. Mohl bych to popsat v souvislosti s dnešním světem, například s přemírou informací, kterým jsme vystaveni. Tak třeba: kdybyste byli obyvatelem Chile v roce 1972 a v následujících letech, z médií jste se naprosto nemohli dozvědět skutečný stav událostí ve své zemi. Můžete si myslet, že dnes máte mnohem větší možnosti zjistit, jak se věci opravdu mají s věcmi jako je internet, pravdou je, že vlády se snaží do jisté míry zatajit skutečnost. To je ten důvod, proč mám rád Aragorna jako osobnost, snaží se porozumět jiným lidem, jiným zemím, jiným rasám, a používá své znalosti o historii a kultuře ve Středozemi k tomu aby jim porozuměl. Má své pochyby i obavy, ale on je s nimi smířený.

Když ho porovnám s Boromirem – ten si myslí, že přesně ví, jak se co musí udělat, reaguje prudce a nekompromisně, třeba jako vláda USA, všechno je černobílé, když nejsi s námi, jsi proti nám, žádný prostor pro přemýšlení a vyjednávání - i co se týče Afghánistánu, Iráku a nebo jiných zemí.

Nakonec si Boromir uvědomuje, že věci jsou daleko složitější a že je vlastně v pořádku, že si Aragorn není vším úplně jistý. Pochopí, že je třeba se snažit nepřátelům, přátelům i sami sobě porozumět. A to je to, v co já opravdu věřím. 

Otázka: Vrátím se k tomu, o čem jsi mluvil – o chování USA vůči Iráku a Afghánistánu. Nedávno jsem tě viděla v jednom interview v tričku s nápisem: Už žádná krev kvůli ropě…neměl jsi kvůli tomu nějaké problémy?

Odpověď: Ne, neměl jsem žádné pochybnosti o tom co si myslím a dobře jsem věděl, že to tričko je provokativní, důvod k tomu, abych si ta slova na tričko napsal a vzal si ho do televize byl ten, že už mě otravovalo jak média neustále srovnávají (protože se to samo nabízí) LOTRa, moji postavu i ostatní ve Společenstvu s USA a státy v opozici proti nim – „ty špatné“. To srovnávání je nesmyslné, ale když už, tak alespoň správně – ti, kteří brání pevnost v Helmově žlebu a svůj lid společně s Aragornem, Legolasem, Gimlim a králem Théodenem, spíš ti se mi zdají být podobní civilistům v Afghánistánu nebo v Iráku kteří netuší, proč jsou napadáni den za dnem. 

Také jsem byl hodně kritizován kvůli mému radikálnímu postavení k událostem z 11. září. Nemám vůbec nic proti oprávněné reakci – žádalo si to vyšetřit, vyhledat a potrestat ty, kdo jsou za to zodpovědní a také se ptát se, proč vám tohle někdo dělá. Ale my jsme je pak celý rok plošně bombardovali, ničili jejich vesnice a města, zabíjeli jsme víc nevinných lidí než kolik jich bylo ve WTC. A já jsem se v New Yorku narodil! Zasáhlo mě to a chtěl jsem, aby vláda něco udělala, ale ne takhle, z toho nic dobrého nevzejde. Tím si Amerika víc přátel a důvěry ve světě nezískala. 

Nicméně – obtěžuje mě když jsem neustále kritizován když říkám to, co si myslím, obtěžuje mě, když se mně někdo snaží omezovat v tom, abych se snažil hodnotit situaci – to může být nebezpečné. Pochybujeme, lidé se ptají sami sebe, ale vláda jde tvrdě na věc, jako by bylo zcela jasné, že útočit musíme. Myslím, že by neškodilo trochu víc a déle uvažovat…Hele, ale nemyslete si, že ze sebe chci dělat nějakého politického komentátora nebo tak něco!

Otázka: Viggo senátorem?

Odpověď: Ne! Ne (smích), podívejte, když někdo něco proti někomu něco má, situace se musí probrat a když o tom mluvíte, nemluvíte o politice, mluvíte o tom problému a můžete být hercem, učitelem, studentem – to je jedno. Každý má právo vytvořit si názor a morálce své země, ne? A je nebezpečné to popírat nebo za to někoho trestat. Všichni vidí tu paralelu tak, že Američani jsou v Pánu prstenů „ti hodní“ a těch 10 000, co je napadnou jsou všichni zloduši světa, ale ono to může být naopak…Prosím, už se o tom nechci bavit.

Otázka: OK, vraťme se k Pánu prstenů. Když jsi přijel na Nový Zéland, co byla první věc, kterou jsi musel udělat?

Odpověď: Nejprve jsem se musel naučit zacházet s mečem a naučit se trochu mluvit elfštinou – nádherný jazyk! První co udělali bylo, že mi dali do ruky meč a řekli mi: „Nějak s tím hýbej“, protože hned první scéna byla bojová takže jsem se musel učit rychle. A dost mi to pomohlo, tak jsem se i rychle psychicky naladil. A to je důležité, protože on toho Aragorn vlastně moc nenamluví, jeho gesta, činy a reakce o něm vypovídají více než jeho slova, ne jako u Gandalfa nebo Froda, u těch je mnohem důležitější, co říkají.

Otázka: Na co vzpomínáš nejvíc?

Odpověď: Teď, v tuhle chvíli a vlastně neustále mi v mysli zůstává krajina, novozélandská příroda. Točili jsme v lesích, u řek, v řekách! Myslím, že pro Tolkiena byla příroda samostatná role a tak je to i ve filmu, byla to postava jako každá z nás. A to bylo pro mě určující, u Aragorna bylo spojení s přírodou velmi důležité. On přece žil dlouho v divočině, má díky svému původu některé schopnosti, které mu umožňují porozumět nejen jazykům bytostí ve Středozemi, ale i jazykům zvířat, ptáků a krajiny. 

Otázka: Když se budeme bavit o hercích, jaká bude první myšlenka, která ti proletí hlavou, když řeknu třeba Sean Bean?

Odpověď: Skvělý herec, skvělý přítel, velmi příjemný společník, vlastně nejlepší možný. Měli jsme fajn vztah, a určitě to pomohlo rozvinout naše role. Sdíleli jsme spolu hodně a pravdou je, že mi moc chybí. Myslím, že to jde cítit i ve filmu a poznáte to nejvíc v…no to vám nemůžu říct, ale objeví se nějaké flash-backy, pár opravdu pěkných scén ve třetím filmu. Ale tahle práce už skončila a opravdu mi schází. Jako přítel. Nevím, jestli také pojede letos na NZ, máme tam v květnu nebo v červnu nějaké dotáčky, budeme točit nějaké dodatečné scény a některé dokončovat.

A i ostatní herci byli neuvěřitelní, mohl bych mluvit dlouho o každém zvlášť, protože jsme byli skvělý tým a výborná parta, jsou to herci s velikým talentem a hodně jsme se sblížili. Byli jsme spolu velmi dlouho, zažili jsme i těžké chvíle, ta pouta mezi námi už jsou napořád. Když se kdykoli v budoucnu uvidíme, vždycky to bude něco jiného než když uvidíme někoho jiného ze štábu. Myslím, že se máme opravdu rádi.

O umění

Otázka: Co ti tvoje práce nabízí jako umělci?

Odpověď: Je to jiný způsob jak vyjádřit sebe samého. Poskytuje mi zdroje k tomu, abych mohl dělat věci, které chci a také je to práce, která mi umožní mít v některých obdobích dost času, abych si mohl tvořit co potřebuji. Ale ty poslední dva roky jsem pracoval pořád jen na filmech a těch reklamách okolo a také jsem se věnoval nakladatelství Perceval Press – naplánovali jsme si tenhle rok vydat dalších šest nebo sedm knih.

Otázka: Co je cílem Perceval Press?

Odpověď: Nabízet veřejnosti pomocí internetu informace o knihách, myšlenkách, umění, poezii a jiných zajímavých věcech, které nejsou běžně dostupné. Teď zrovna chceme vydat knihu o umění na Kubě v posledních 20 letech. Ani v USA ani jinde se o tom skoro nic neví. I navzdory naprostému nedostatku informací je na Kubě velmi čilý umělecký život a já jsem tam viděl mnoho věcí, které bych rád zprostředkoval i jiným lidem. Je to jako dárek, když budu chtít někomu dát něco, co vím, že se mu bude líbit a co bych třeba i já chtěl dostat. Rád bych, aby tohle bylo posláním Percevalu, nabízet originální nápady a myšlenky tak, aby je lidé chtěli přijímat.

Otázka: Věnuješ se mnoha věcem: maluješ, píše básně, fotíš, hraješ. Děláš všechny tyhle činnosti stejně intenzivně, nebo tě něco zajímá víc než ten zbytek?

Odpověď: Jednou někdo řekl, že historie nám ukazuje co je a co bylo a umění nám ukazuje co by mohlo být. Nevím, tohle neodděluji. Nerozhoduji se, jestli se právě budu víc věnovat filmu, psaní nebo malbě. Uvědomuji si, že při filmování můžu zastat jen malou část práce, režisér usměrňuje moje nápady tak, aby vše ladilo dohromady. Při kreslení, focení nebo psaní básní celý proces i výsledky závisí jen na mně.

Otázka: Existuje nějaký předmět, téma nebo motiv, který se objevuje ve tvém umění častěji?

Odpověď: Ne, nic zvláštního. Když začínám s obrazem, nemám žádnou přesnou představu, stejně tak když beru do ruky foťák, nevím přesně co chci fotit…je to jako rozhovor, taky předem nevíte, kam se bude ubírat.

Otázka: K tvojí práci u filmu: prý jsi odmítl roli v „Borgia“, byla ti formálně nabídnuta, nebo to byly jem zvěsti?

Odpověď: Nabídli mi jí formálně, ale problém byl…jen se podívejte, ještě stále to není natočené. A možná, že ani nikdy nebude. Minimálně ne teď. Poté, co jsem dokončil Pána prstenů, nepracoval jsem skoro dva roky. V roce 2002 mi tuhle roli nabídli, ale ten film nebyl připraven k natáčení. Scénář je sice skvělý a já se o tohle téma zajímám, o tenhle příběh španělské rodiny žijící v Itálii v té situaci a v tom čase. Kromě toho, režisérem je Neil Jordan… Ten nápad mě opravdu moc zaujal a moc jsem na tom chtěl pracovat, ale finanční podklady pro natáčení nebyly dostatečné a tak se nedaly čekat žádné zázraky. Bylo mi líto projekt opustit a snažil jsem se to udělat s respektem, protože mám rád Neila Jordana a scénář se mi moc líbil. Kdyby to jednou vypadalo reálně, rád do toho půjdu. Někdy v červnu 2002 jsem vzal roli v „Hildago“ a tak jsem zase začal pořádně pracovat.

Otázka: Jaké je „Hildago“?

Odpověď: Je to moc zajímavý příběh muže, který skutečně žil, odehrává se kolem roku 1880. Nejraději mám tu část o muži, který vyrostl v USA a který cestuje do Arábie, aby tam žil s kmenem jezdců na koních. Není to jako ve velkofilmech, kde když jede Američan do cizí země, pořádně jim tam vysvětlí, jak dělat věci správně, „americky“ – politicky a kulturně korektně, anebo je tam všechny pozabíjí. Zajímá mě to, protože ten člověk vůbec nic neví o místě, na které jede, jen se svým koněm, a který se vrátí do své země dost změněný. Už vlastně dokončujeme natáčení. Jiná část příběhu se odehrává na západě, jejich kultura je tu ukázána v trochu netradičním světle. A všichni domorodci mluví ve filmu vlastní řečí, ne anglicky, což je myslím pro diváky celkem přínosné.



Novozélandský herec Karl Urban (Éomer) ukazuje na tričko Viggo Mortensena, na němž stojí "Už žádnou krev kvůli ropě!". Urban a Mortensen protestovali proti Americkým snahám zaútočit na Irák při speciální akci v Tokiu.

[Druhá část rozhovoru...]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Arwen Undomiel Elessar, přidáno 29.3. 2003 19:29:57
Viggo by byl král! jojo, skoda, ze nezijem ve Stredozemi...
Lara, přidáno 14.3. 2003 14:49:47
Corwin:přesně.
Corwin, přidáno 7.3. 2003 13:48:33
Lara:-)))
|Lara, přidáno 7.3. 2003 13:32:38
to Corwin: Ale vždyť ja vim...Jen ten mě připadá, že jak jeho vizážista tak jeho mediální poradce(ci) jsou tak trochu pro docenta Chocholouska.
Zuzz, přidáno 5.3. 2003 17:57:54
Viggo je podle mě velice sebevědomý, ví co chce a nic pro něho není překážkou kromě něho....toho si u něho velice cením!!!je dobré vedět že na světě je někdo takový!!
Therru, přidáno 28.2. 2003 21:25:38
Toho má teď rád asi málokdo. Zajímalo by mě, co TEN by si počal bez toho davu lidí, co má kolem sebe.
Jinak Mortensen je mi sympatický, nemůžu si pomoct.

Aala, přidáno 28.2. 2003 13:43:26
Prostě nemám Bushe ráda, no.
Corwin, přidáno 27.2. 2003 14:06:05
Aala?????????
Aala, přidáno 27.2. 2003 13:48:50
Hm, nikdy by mě nenapadlo, že je Viggo takový myslitel. Co se týče USA, mám stejný názor. Však ono by Bushovi jen prospělo, kdyby ho někdo protáhl roštím anebo poslal do Iráku :-)))
Corwin, přidáno 27.2. 2003 8:44:55
Lara:tipl byx si ze vizazistu ma:-))Otazka zni jak xce pusobit na verejnosti...podle toho se potom zarizuje i vizazista...ale tohle fakt nema smysl rozebirat,Ty si myslis ze by si sama o sobe zvladla takovy medialni zajem sama??Ver,to nejde...musis absolvovat minimalne nejaky kurs,pokud na to pozdeji mas platis si vlastni poradce a tym lidi..opravdu...pokud tedy nejsi rockovy nebo metalovy zpevak:-))Ale drtiva vetsina hercu ma kolem sebe tym lidi,tomu ver...
Lara, přidáno 26.2. 2003 15:57:50
to Corwin:My mistake..."přeskočilo" mi oko a pak taky v hlavě, takze chyba je u mě. Jinak s tim mediálním poradcem-nevsadim na to, že ho má, to by mu musel poradit, aby najal taky vizazistu...ne vazne, opravdu podivnym zpusobem naskakuje Legolas na koně, až mi připadá, že mu jen chybí velke L na prsou...pláštěnku a přiléhavý oblek již má..
Corwin, přidáno 24.2. 2003 15:10:45
Lara:ted musim priznat ze mi nezapalilo co jsi tim xtela rici....ale ber mne s rezervou jsem nejaky naxlazeny a neni mi nejlepe....
Lara, přidáno 24.2. 2003 14:00:30
To Corwin: Aha, tak teď nevim, co je horší. Ekologie a humanismus, nebo jak to nazvat, jsou dobrý věci, bohužel musím konstatovat, že ne vždy. Zajímalo by mě, komu je ta výzva určená. Mám za to, že obě strany konfliktu by si ji zasloužili, pak ale nechápu přesný úmysl-to je mi potom pěkná angažovanost, když říkám, že špatné je pouze jedno zlo ze dvou...
Bellatrix, přidáno 24.2. 2003 10:20:26
to HONZA: No, aby ses nepletl, já jeho fanynka zrovna nejsem :o) Jenom se snažím být spravedlivá :o)

to UNGEL: to byl pokus o vtip - Christopher Lee se přece proslavil rolí hraběte Draculy :o)

to EL: nechci ti do toho mluvit, ale o životě v Iráku máš dost zkreslené představy :o) Něco jako "ženy nesmí bez mužského doprovodu na ulici" tam rozhodně nefunguje. Jestli si to nepleteš s Íránem, ačkoli ani tam si nejsem zrovna tímhle jistá (aby náhodou někdo neměl řeči, toto není politická vložka, ale kulturně vzělávací vložka)


Corwin, přidáno 24.2. 2003 8:25:20
Ax jo ax jo....mili pratele i nepratele:-)Ja jsem netvrdil ze je to stoprocentne prace medialniho poradce,jenom jsem rekl ze urcite nejakyho ma,at si myslite ze ho potrebuje-nepotrebuje.Kazdy clovek ktery vystupuje na verejnosti,nebo je medialne znama osobnost,pokud neprosla minimalne kurzem,tak to je docela dost poznat,anebo musi ten novinar byt moc sikovnej..ale to je fuk..myslim ze te politiky zacina byt tady cim dal tim vic coz mne na texto strankax dost znexucuje,to uz byx radeji rozebiral podivny zpusob naskakovani Legolase na kone....
el, přidáno 24.2. 2003 1:34:34
A proč si Viggo na tričko nenapíše "Saddáme nevraždi vlastní lid"??A proč s tím nezajede rovnou do Iráku? Že by se bál,že se už nevrátí??A že každý,kdo ho stím tričkem schová zaplatí životem,včetně celé své rodiny..žen,dětí..Ubohé civilní obyvatelstvo v Iráku...ano,ubohé.Ubohé ženy,které nesmějí na ulici bez mužského doprovodu a když jejich muž(rozuměj pán)či bratr zemře,smějí jen zemřít hlady ve své chatrči i s dětmi...
ACH JO NEBAVME SE TU O POLITICE?VŽDYŤ JSME SEM CHODILI PRO RADOST!?!?!?!?
:o(((((

HDave, přidáno 23.2. 2003 22:57:59
To Joanna a Smaug:
Stezovat si nestaci, je treba se organizovat :-) . Ale fakt je ten, ze Viggo neni sam. Nikoho ukamenovavat nechci, myslim si to samy. Saddama at si Bush klidne sezere, ale at necha na pokoji normalni chudaky Iracany. Tu valku totiz odnesou oni, Saddam z toho vyleze nejhur emigraci, nebo kriminalem, nebo spis blazincem. Tam by se s Bushem hodili oba.

To Viggovo tricko nahodou je dobrej napad, Viggo je znama osobnost k videni na verejnosti, to muze mit vliv. Jen vic takovych.

Joanna, přidáno 23.2. 2003 21:48:17
Smaug: No čo si to o mne myslíš ??? Samozrejme, že ťa neukameňujem, máš totiž pravdu... :o)
Zabudla som napísať, že by som sa k Viggovi hneď pridala, aby na ten celý zlý svet nezostal jediný... Teda myslela som to tak, že by takých ľudí malo byť oveľa viac.
PS: On totiž i ten malý hobit nebol tak úplne sám.

Smaug, přidáno 23.2. 2003 20:02:24
Jo a jeste neco. Rikat v USA to, co si clovek doopravdy mysli, je a bude cim dal slozitejsi, ona to uz totiz vubec neni ta basta svobody, jak si ceskej narod mysli, ale polototalitaristickej militaristickej stat. Verte mi, moc dobre vim o cem mluvim. Ma poklona Viggovi, ze se vymyka z americkyho prumeru a ma v hlave mozek.
Tak a ted mne ukamenujte :-)

Smaug, přidáno 23.2. 2003 19:56:07
Joanna: Aspon ze si to na to tricko napise. Ona totiz kapka ke kapce - pokud by kazdej myslel, ze sam nic nezmeni, tudiz nebude nic delat, stane se z lidi pouhy lehce manipulovatelny stado. Vzdyt i LOTR jasne mluvi o tom, ze i jeden malej hobit muze zmenit budoucnost sveta! Problem je v tom, ze nic nedelat a fatalisticky se odevzdat tomu, ze nic nemuzem zmenit, je rozhodne pohodlnejsi.
Joanna, přidáno 22.2. 2003 13:45:56
Hm...to je zaujímavé, ako ste tu všetci rozohrali politickú diskusiu. Mňa napríklad zaujalo aj to, že v Návrate kráľa budú flashbacky na Boromira, na to sa veľmi teším... :o) A tiež to, ako pekne hovorí Viggo o ostatných hercoch a o tom, ako sa nakoniec všetci stali priateľmi. To je milé.
PS: Obdivujem Viggovu odvahu verejne a otvorene priznať svoje názory /ak ju má, nepotrebuje ani poradcu/, avšak tým, že si napíše na tričko "Už žiadnu krv kvôli rope" sa svet nezmení a politici už vôbec nie. Je to smutné, ale je to tak...
PPS: To by bolo niečo, keby sa kvôli tomu rozhodol Bush nechať Saddama na pokoji ! :O)))

Ungel, přidáno 21.2. 2003 19:36:46
Já myslím,že má v některých věcech trochu naivní názory a trochu se nechává strhnout emocemi,ale jinak je dobrej a hlavně-určitě má v hlavě něco jako mozek.

JBC:Já si bohužel myslím,že tady vládne stejně hloupým způsobem opačný názor.
Bellatrix:Saruman upír??!

Honza, přidáno 21.2. 2003 19:22:19
To Bellatrix: no jó, to je řečí, pořád, člověk taky nemůže nic napsat proti Aragornovi, aby nedostal po hlavě :-)). Asi bude opravdu lepší té politiky nechat. Ale pozor: já jsem jí sem nezatáhl, to Aragorn...
Nemethé, přidáno 21.2. 2003 18:46:18
A kedy bude druhá časť?
Bellatrix, přidáno 21.2. 2003 13:51:55
to HONZA: nemusíš ho mít rád, samozřejmě ale výrok "Aragorna hraje tuctový americký levičácký aktivista" už hází diskusi někam úplně jinam, nezlob se. To pak můžeme rozebírat, jestli může Gandalfa hrát homosexuál, Legolase pankáč, Sarumana upír :) - a kdo ví, co bychom vyšťourali na Galadriel :o)
Petra-Lucie, přidáno 21.2. 2003 12:26:22
to Corwin: víš, každý má na věc svůj názor, ale mě vždycky dostanou inteligentní řeči, ať už jsou "pravý" nebo "levý" a Vigovy řeči se mi fakt líbí a nezdá se mi, že by to byl jen naučený postoj nebo snaha se předvést v jiném světle..
to Honza: a jak se projevuješ ty, hrdino?
...a teď se všichni poperem, vynadáme si,pohádáme se... jak všichni zúčastnění v Elrondově radě a kdo ten prsten udělal?

Lucyova, přidáno 21.2. 2003 11:51:44
Corwin: co mi taky zbyva, kdyz nechci rafinovanymi otazkami odhalovat tvou identitu :-)
TINNE, přidáno 21.2. 2003 11:51:01
Jelikož tenhle rozhovor Viggo dělal Viggo s nějakou chilskou novinářkou při svém pobytu v Již, Americe, a podle Musingsofviggo se zřejmě neobjevil v novinách, pochybuji, že by měl nějakého poradce, které ho by se ptal na to co má říkat, připadá mi podle různých rozhovorů,že to jsou jeho vlastní názory ...
Myslím, že jemu je jedno, co si o tom myslí jiní ...

Corwin, přidáno 21.2. 2003 11:47:28
Tajuplny??Ne to nejsem:-))Ale prakticke zkusenosti s tim mam,to mi ver:-))
Lucyova, přidáno 21.2. 2003 11:45:54
Corwin: ty jsi takovy tajuplny... ze by nejaka prakticka zkusenost?
Corwin, přidáno 21.2. 2003 11:35:57
Lucyova:prave proto ze jsem takove rozhovory nejen cetl:-))
Lucyova, přidáno 21.2. 2003 10:48:55
Corwin: pravda, interview zrovna denne neposkytuju, takze na 100% to nevim :-) Ale myslim, ze kdyz hvezda placa, tak se to i po korekturach nekde mezi radky provali. Jiste jsi cetl nejeden tisteny rozhovor s umelcem, kde ten dotycny rikal v jednom odstavci tohle a v jinem zas ono. Mortensen ma sve nazory utridene - prijde mi dost pravdepodobne, ze jsou jeho vlastni :-))
Lara: To heslo asi nebude ekologicke, spise humanisticke...

Corwin, přidáno 21.2. 2003 10:23:43
Lucyova:uuz jsi nekdy delala inteview s nekym na papir?Ono to na tom papire prepsany a upraveny vypada uplne jinak nez kdyz to poslouxas jak to rika.A ver tomu ze temer neni herce ktery by se neradil s nekym co a jak ma rikat aby se o dotycne psalo....:-))A jdu mrknout na ten report:-)))
Lara, přidáno 21.2. 2003 9:45:57
Mno, "No more blood for oil", moc pěkné, Viggo patrně nejezdí autem, chodí pěšky (z USA až na New Zealand), neobléká si nic co obsahuje umělá vlákna (98% tkanin), nepoužívá kosmetiku (krémy a šampóny obsahující látky na bázi makromolekul)..jen tak na okraj. Jeho snaha (a snaha mnohych "slavných" osobností) může být převeliká, ale ani kdyby hoch disponoval majetkem trojnásobným jak Bill gates,nemá šanci ani páky cokoli z toho změnit. Politici už dávno rozhodli.., o nás bez nás. Buď se tedy stát jedním z nich, nebo si vyrábět trička, nebo...na to kašlat. Není sranda se znelíbit politikům- může to taky pěkně bolet...
Lucyova, přidáno 21.2. 2003 9:20:37
Corwin: S těma mediálníma poradcema nevím nevím - myslím, že by bylo dost poznat, kdyby to co vykládá, neměl ze své hlavy.
(a zcela mimo téma: už jsem ti napsala dlouho slibovaný report -koukni se k článku "Seznam chyb" :-))
Martina: nemyslím, že je to móda, máš i herce, kteří teď veřejně podporují Bushe.

HDave, přidáno 21.2. 2003 0:09:35
Tolkien by radost urcite nemel, ale ja mam, z toho, ze zas vim o dalsim rozumnym Americanovi, kterej ma v hlave neco jinyho, nez hvezdy a pruhy.
Ty politiky v LOTRovi se uz asi nezbavime, ale ja vim, taky to do toho pletu :-(((

Co se tyce odstraneni Saddama ze strany USA, tak tezko. Pred 20 lety mu totiz Kacer Donald RumSSfeld osobne prodal zbrane (USA tehdy podporovaly Irak ve valce proti islamskemu Iranu,jeste par let predtim podporovaly proamericky Iran, nez tam doslo k prevratu.

jinak aktualni politika a satira www.globecartoon.com a ne tady :-)))

007, přidáno 20.2. 2003 23:38:23
Už těch svých politických výpadů proti sobě nechte!Toho si přečteme v jiných politických diskuzích až až.Jako herec byl požádán o svůj politický názor, a na rozdíl od mnohých mlžení jiných, i politiků, jej řekl. Toho si cením, i když s ním mohu nebo nemusím souhlasit. Ale přestaňme alespoň zde diskutovat o PP a současné politice! Tolkien by radost určitě neměl!
Smaug, přidáno 20.2. 2003 22:11:19
Honzo: ses magor. Asi te sezeru.
JiKo: nepodsouvej mi ty vsiva kryso veci, ktere nebyly mnou vysloveny. Saddam je sice vsivak, ale USA ho mohly odklidit uz davno, strasi tady vic jak 20 let. Jenze oni se s nim hodne kamaradili, kdyz se jim to hodilo, posilali mu zbrane a na obeti jeho rezimu z vysoka kaleli. Ted maj ekonomiku v riti, a tak chtej ropu zdarma, tudiz se jim hodi zrusit Saddama. Mimochodem proto taky obsadili Afghanistan, ne? Mam zkusenosti s pobytem v Mordoru, tudiz je sktrety dobre znam a vim jak asi premyslej. A kdo prijde na radu po Iraku? Kdyz uz chces srovnavat, Frodo muze bejt nevinnej irackej chudej kluk, jemuz spadne americka bomba na hlavu. Howk.

Honza, přidáno 20.2. 2003 20:27:24
Co myslí tím "No More Blood for Oil"? Ropné zájmy má v Iráku především Francie. To jako krev Iráčanů zabíjených Saddámem díky tiché podpoře Francie, hájící své ropné investice??

Zklamalo mě, že Aragorna hraje tuctový americký levičácký aktivista. Takových máte v New Yorku 12 do tucta, Petro-Lucie, to není statečné ani originální ani trochu.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 20.2. 2003 15:23:03
Martina: Viggo se takto choval a vystupoval i v době, kdy to zrovna "v módě" nebylo. Ano, není to žádné "hrdinství". Ale je fajn, že není žádným zaslepeným "USA dobré, vše ostatní špatné" týpkem
Martina, přidáno 20.2. 2003 14:40:17
Teda ja nevim, proc jsou vsichni tak prekvapeni, ze je proti valce. To jsou momentalne skoro vsichni. Krome toho zrovna USA nejsou zeme, kde by se bezpodminecne muselo rikat, co chteji mocipani - jako to bylo u nas. Takze to neni zadne velke hrdinstvi. A ani neni prvni z hercu, kdo protestuje proti valce. Momentalne je to zrejme v mode.
Trpaslík, přidáno 20.2. 2003 14:35:18
Bellatrix: Vždyť já taky ne. A netluč mě, jsem jenom malilinkej hodňoučkej roztomiloučkej trpaslíček.
Corwin, přidáno 20.2. 2003 13:15:46
Juxu nemusim nemusim:-)))Uvedomte si lidi,ze dost hercu ma medialniho poradce a tym lidi kolem sebe ne vsexno co reknou musi tak doopravdy myslet.A z vlastni zkusenosti vim,ze rozhovor otisteny,nebo sestrihany je uplne neco jinyho nez kdyz s tim clovekem mluvite eye2eye....
Justina, přidáno 20.2. 2003 12:59:14
Karmel: to nechápu, vždyť je to jen šest hodin...:-)))
Bellatrix, přidáno 20.2. 2003 12:46:37
Corwin1: ne, ty nemusíš :o)))
Trpaslík: vždyť já to nemyslela zle...

Karmel, přidáno 20.2. 2003 11:39:27
to Justina: ...aha...tak jo :-) bonusy ještě nemám všechny přelouskaný :-)
Corwin, přidáno 20.2. 2003 11:30:24
Petra-Lucie:a jsi si stoprocentne jista ze takove veci nerika prave proto aby se odlisil??Nikdy nevis....a takovejx je spousta,myslim..
Petra-Lucie, přidáno 20.2. 2003 11:23:47
Ten rozhovor mne velmi příjemně překvapil.Viggo se zdá být velký sympaťák a úplně mi přestalo vadit, že se v civilu strojí jak magor. Názory má správný a hlavně se nebojí je říct. Každej jinej by se přetvařoval a lezl mocipánům do pr....Pro příklady nemusíme chosit daleko, stačí to, co se děje v naší zemičce...
Trpaslík, přidáno 20.2. 2003 11:22:53
Bellatrix: Nečílím se,každý máme názor.Jsem to četla včera několikrát, dneska taky, je mi líto, ten dojem mám porád, ale přežiju to.
Corwin, přidáno 20.2. 2003 11:19:09
Bellatrix:musim to cist i ja jeste jednou i kdyz jsem napsal co jsem napsal???:-)))
Bellatrix, přidáno 20.2. 2003 11:16:01
TRPASLÍK: Pouze se snaží ukázat, že to, co se některým v USA zdá jasné, by taky mohlo být opačně, tak se nečil, Milášššku :) Pochybuji, že tím chtěl Mortensen naznačit, že drží Saddámovi palce :o)))

Přečtěte si to raději ještě jednou, pořádně a s chladnou hlavou.

TINNE, přidáno 20.2. 2003 10:24:46
Rozhovor jsem už četla na Musings of Viggo, ale i tak díky za skvělý překlad, přeci jen česky si člověk lépe uspořádá myšlenky, mně se Viggovy názory líbí, není to žádný hlupák, a pokud jste ho četli pozorně, tak zjistíte,že on nic z toho co mu tady podsouváte(Smaug) netvrdí.
Trpaslík, přidáno 20.2. 2003 9:56:43
Justina: To srovnávání stojí za belu všechno, ale je mi líto, tohle konkrétní je vyloženě plácání.
JiKo, přidáno 20.2. 2003 9:45:49
Smaug:"Bush je Sauron, Blair je Saruman a spolecne si pestuji skretiky a skurutiky ( us army a NATO )" a Saddam je Frodo a nebo Gandalf ? (nevšim sem si že by v PP pomocí chemických zbraní resili rozsireni Hobitina na ukor treba Elfu (Irak-Iran) nebo tochu procistili rady vlastnich spoluobcanu (Kurdove). Je zajimavy, ale jeste sem si nevsiml nejakeho hrdiny, ktery by nosil tricko litujici treba Saddamovy obeti. Ale to holt neni dost protiimperialisticky :)))

Justina, přidáno 20.2. 2003 8:41:58
srovnává LOTRA proto, že s tím začali jiní a to původní srovnání se mu vůbec nelíbí! sám by s tím asi nezačal...
Corwin, přidáno 20.2. 2003 8:20:52
Hmm,ty politicke komentare si mohl odpustit,ale kdyz uz tam jsou,maji aspon hlavu a patu..Ovsem opet to srovnavani LOTRa:-(((
Justina, přidáno 20.2. 2003 8:20:39
to Karmel: vážně točil první scénu Větrov, mluví se o tom v bonusech u DVD, jak neskutečně rychle se musel připravit, a jak mu to skvěle šlo.
A jinak moc děkuju (v)Eru za překlad, protože je vidět, že herci nejsou jen tupé loutky a Viggo to má v palici docela srovnané :-)Těším se na dokončení rozhovoru...

Láďa, přidáno 20.2. 2003 1:41:22
Hmm, tak to je Viggo přemýšlivější než bych třeba čekal:-)
Karmel, přidáno 19.2. 2003 22:56:07
Názor, že je Mortensen cvok :-), mi nikdo nevyvrátí, ale jeho přístup ke "spravedlivým" válkám světové velmoci je příjemné zjištění. Dík za překlad aspoň jsem si mohla přečíst ten rozhovor celý.
to Nelenya: myslíš, že mluvil zrovna o téhle bojové scéně? film přeci netočí kontinuálně podle scénáře...takže to klidně mohlo být i něco jiného...? :-)

Kejscha, přidáno 19.2. 2003 22:02:28
Jo, ale aj tak je aspon v pohode - a s tym 11.09 ma pravdu, aspon podla mna :o)
Trpaslík, přidáno 19.2. 2003 21:14:00
S politickým názorem souhlasím, ale ta srovnání si mohl odpustit, to teda mohl, milášku, grrr.
Smaug, přidáno 19.2. 2003 20:04:39
Na Americana ma velmi obdivuhodny nazor na politiku, plne s nim souhlasim, Bush je Sauron, Blair je Saruman a spolecne si pestuji skretiky a skurutiky ( us army a NATO ).
Nelenya, přidáno 19.2. 2003 18:25:02
nahodou o tom mluvi dobre, o ty politice, to mam v tom stejnej nazor.
mimochodem ta prvni bitva, a vubec dys vylez z letadla a dali mu ruky mec, tak uplne svou prvni scenu mel na Vetrove:o)))

Kacmatka, přidáno 19.2. 2003 18:07:55
Ach, proč je tam zase politika. Buď se bavím o profesi nebo o politice. Že je někdo mediálně známý, neznamená, že nemůže říct "O tomhle se budu bavit jinde".
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist