Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

11.2. 2003BelcarnenZnáme definitivní Oscarové nominace!; Proč nezpívala Glumovu píseň Björk?; Kritika Pána Prstenů v Rudém právu; To nejlepší z časopisů Palantír, Thorin a Minas Tirith

Známe definitivní Oscarové nominace!
Pokud jste napjatě čekali, v kolika kategoriích budou Dvě Věže nominovány na Oscarech, jsou následující řádky přesně pro vás. A pokud jste z těch, kteří doufali v nominování Andy Serkise / Gluma v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli, pak budete zklamáni. Dvě Věže mají celkem šest nominací, z nichž většina je "technických". Každopádně překvapila a potěšila nominace na nejlepší film (ač nejspíše jen do počtu). Naopak velmi zklamala absence hudby Howarda Shorea a naprosté opomenutí masek (přičemž v této kategorii byl nominován průměrný Stroj času) a kostýmů. Nepochopitelná je také absence kamery Andrewa Lesnieho. Inu co se dá dělat. Ale dejme se do přehledu získaných nominací...

- Nejlepší výprava (spolu s Chicago, Frida, Gangs of New York, Road to perdition)
- Nejlepší  střih (spolu s Chicago, Gangs of New York, The Hours, The Pianist)
- Nejlepší zvuk (spolu s Chicago, Gangs of New York, Road to perdition, Spider-Man)
- Nejlepší střih zvuku (spolu s Minority report, Road to perdition)
- Nejlepší vizuální efekty (spolu s Spider-Man, Star Wars: Episode II)
- Nejlepší film (spolu s Chicago, Gangs of New York, The Hours, The Pianist)

Mám pocit, že krom kategorie nejlepší vizuální efekty a nejlepší zvuk nemají Dvě Věže nikde sebemenší šanci. Snad ještě střih zvuku, ale to jen při hodně velkém štěstí. Kompletní přehled nominací najdete na  http://www.oscar.com/nominees/nomineelist.html a skvělý článek k tomuto tématu je na partnerském webu FilmPub.


Proč nezpívala Glumovu píseň Björk?
Přeložila WeeDee

Na webu této zpěvačky se nedávno objevila zajímavá informace o skladbě Gollum's song a o tom, že ji původně skutečně měla napsat a zpívat Björk. Však spousta lidí říkala, že Emiliana Torrini, která skladbu nakonec nazpívala, ji svým projevem velmi připomíná. Tito lidé rozhodně nejsou daleko od pravdy...

"Byla jsem požádána, aby napsala tu píseň měsíc před narozením své dcery. Odmítla jsem, protože jsem byla ,moc těhotná´, a oni řekli 'Jasně' a dali to napsat někomu jinému. Pak mě znovu kontaktovali a řekli, že mají hudbu a text v mém stylu. Rozuměli, že nemám čas to napsat, ale kdybych to mohla zpívat. Pomyslela jsem si, že to bylo docela nevkusné. Ale požádala jsem je, aby mi poslali noty a text a byla jsem překvapená, co je 'můj styl'. Pak jsem jim musela říct, že jsou to jen tři dny do doby, kdy se mi má narodit dítě, a nemám čas na nic jiného. Říkali, že požádali jiné zpěvačky a la Björk a že mají tři. Nepověděli mi jména, jen A, B a C. Nějakou dobu po porodu mne informovali, že nejsou spokojeni s výsledky těch tří a poprosili mě, jestli bych je nezachránila, protože uzávěrku mají 30. října (moje dítě se narodilo třetího). Pověděla jsem, že nejdůležitější pro mě je dítě a ať vyberou A, B nebo C. Později jsem se dozvěděla, že to byla Emiliana.?"

Po několika reakcích na svou zprávu Björk napsala:

"Byla jsem překvapená, jaká hlediska můžete vy lidi zastávat ohledně toho příběhu. To přesně není pointa. Nebyla jsem naštvaná, protože jsem nezpívala tu písničku. Od účinkování v "Play Dead" jsem se rozhodla, že nikdy nebudu dělat jen jednu píseň. Proto jsem vždycky odmítala takové nabídky. Dnešní filmová hudba je moc velký mix. Myslím, že je lepší, když ta samá osoba skládá hudbu pro celý film a dá do toho ze sebe všechno. Nicméně: pointa toho příběhu napsaného výš je, že lidi okolo Pána prstenů nevidí nic špatného na tom, napodobovat jiné umělce. Posledních několik let jsem byla žádána o spolupráci od hodně lidí od filmu a komerce, i od mých přátel, například od režisérů videoklipů. Jsme požádání o své 'typické rysy' a když odmítneme, prostě jdou a uměle sadou vykonstruovaných kroků prostě vytvoří náš 'styl'. Myslím, že je to trestuhodné, možná, že tenhle incident s Pánem prstenů není nejlepší příklad, ale můj styl nebo můj hlas je moje životní práce. Lidi, co se připojí na internet a stáhnou si moje písničky mě tak netrápí, protože je to moje práce, nezměněná, a oni vědí, že je moje. Ale co opravdu, opravdu bolí, a vím, že mluvím za hodně lidí tady, režiséry videoklipů, hudebníky, fotografy atd., když vaši životní práci okopírují v pěti minutách bez jakéhokoli potrestání. Ten výraz: napodobení - je vlastně forma lichotky. Může být upřímná, ale je to druh pochlebování, které vás okrádá. Mluvila jsem o tom docela dost s Thomem z Radiohead už pár let zpátky, když každý druhý zpěvák v rádiu zkoušel být jako on, a Thom říkal, že ho to opravdu mate, když tohle všechno slyší. Když příště stál u mikrofonu, už nevěděl, co je on a co ty kopie. Jaký na to máte názor?"


Kritika Pána Prstenů v Rudém právu
Před několika týdny se v komentářích k jednomu článku tady na webu objevil zajímavý text. Nejsem si jist, zda se začal šířit opravdu odsud, nebo jej i tehdy přispěvatel odněkud zkopíroval, ale faktem je, že mi chodí na mail tak třikrát denně. Rozhodl jsem se ho tedy, i když v těch komentářích už tu byl, uveřejnit i v článku. Text koluje s uvedením, že je z Rudého práva z poloviny 80-tých let, někdy zase že pochází z nějakých Polských novin. Osobně jej považuji spíše za efektní mystifikaci (a to i v případě, že v té době opravdu vyšel - autor musel být výborný vtipálek). No tady to máte...

Jde o další útok proti socialistickému zřízení. Říše zla, z níž se valí popel a dým, je průhledně umístěna na východě, obrazem dělnické třídy, která jednotně v potu tváře buduje těžký průmysl, mají být odporní a zlí skřeti. Samozřejmě že zpovykaný synáček z buržujské rodiny nemůže vidět na těžké práci nic krásného a povznášejícího. Obyvatelé západu - zemí oplývajících mlékem a strdím - elfové (neboli aristokracie), lidé (buržoazie) a hobiti (statkáři) žijí naopak v blahobytu (aniž je vysvětleno, odkud jej získávají) a jediné, co je trápí, je "hrozba" z východu. "Síly dobra" zde přestavuje sbírka představitelů těchto reakčních kruhů, jejichž ruce se nikdy nedotkly pořádné práce. Jejich vůdcem je Gandalf, šiřitel zpátečnické ideologie, s jejíž pomocí udržuje obyvatelstvo v nevědomosti a strachu před pokrokem. (...) Není pak divu, že Saruman, zastánce utlačovaných a šiřitel pokroku, je prohlášen za zrádce a jeho sídlo je zničeno bojůvkou fanatických zpátečníků. Když pak šíří socialismus v Kraji, je chycen a bez soudu potrestán hobity, podporovanými a placenými kapitalistickou mocností Gondorem. (...) Ale socialismus se naštěstí nedá zničit hozením jakékoli své relikvie, i té nejposvátnější, do ohně. Drž se Mordore, obklíčený nepřátelskými reakčními sousedy! 



To nejlepší z časopisů Palantír, Thorin a Minas Tirith
Ku příležitosti 10. výročí existence Společnosti přátel dála pana Johna Ronalda Reuela Tolkiena a za účelem seznámení širší tolkienovské a scifistické veřejnosti s existencí a funkcemi Společnosti vznikla tato jakási kompilace či průřez tím, co se během oněch 10-ti let objevilo na stránkách Společnostních časopisů Palantír, Thorin a Minas Tirith. 
Jedná se o nikoliv náhodný výběr z materiálů týkajících se všech oblastí fungování Společnosti, od poutavých reportáží z akcí, přes vlastní povídky členů Společnosti až k jemnému humuru reprezentovanému například Desaterem pravověrného tolkienisty.

Publikaci je možno zakoupit na všech akcích pořádaných Společností (nejblíže Oslava zničení Prstenu 14.-16.3.2003 v Brně), po předchozí domluvě i na některém ze srazů JCsoftu (interní poštou v diskusním fóru na nick Ekan) či si objednat na adresách tolkien@volny.cz či SPDPJRRT, Václavská 13, 120 00 Praha 2. Cena brožurky (124 stran formátu A5, brožovaná) je 60,- Kč, poštovné pak Kč 15,-.

Pokud byste se chtěli dozvědět něco více o Společnosti, navštivte, prosím, naše internetové stránky na adrese htp://www.tolkien.cz 

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Monster, přidáno 4.3. 2003 10:14:14
Nenja: jestli je to opravdu tak, tak je nazorne videt, jak si vlastne komunisti predstavuji ten svuj system ...
Sára, přidáno 27.2. 2003 17:35:13
To Sírwen: máš recht. Takový bláboly, co Björk vypustila do světa, jsem už dlouho neslyšela.
Oskaři jsou fraška. Když zvítězí film, kterej stojí za to, je to spíš omylem /i když v případě LOTRa by se "zmýlit" mohli/.

Arsiméné, přidáno 26.2. 2003 22:41:32
Hm, na tom něco bude. Ale takhle jsem si to s Glumíškem prostě nespojila...
Sírwen, přidáno 24.2. 2003 20:59:34
Arsiméné: protože mi ukaž zpěváka, který by to vzal. Žádnej se na to nehodí, nikdo takhle nezpívá. Protože naříkajícího chlapa by nikdo neposlouchal, bylo by to trapný... "Frodovu píseň", May it be, taky zpívala Enya a nikomu to nepřišlo...
Arsiméné, přidáno 17.2. 2003 20:01:40
Lidi, prosím řekněte mi, proč se vůbec rozhodovalo o tom, která ŽENA má zoívat Glumovu píseň. Glum je snad mužského pohlaví (i když ty růžové šaty na předávání glóbů mu slušely). Je pravda, že zrovna dnes jsem slyšela v rádiu taky nějakou zpěvačku zpívat "sedím tady sám a sám, na svou lásku vzpomínám", ale smysl mi jaksi uniká.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 15.2. 2003 19:30:41
Nenja: to by bylo skvělé! A pokud mi pošleš scan té stránky, bude to úplně ideální! Díky moc
Nenja, přidáno 15.2. 2003 19:20:32
Ten text z "Rudého práva" jsem překládala já z polštiny (ne celý, jen to podstatné), opravdu vyšel v novinách (nebo časopise, to přesně nevím) Czerwony Sztandar (Rudý prapor) v roce 1971. Vzhledem k tomu, že v té době se o takových věcech nežertovalo, byl skutečně míněn vážně. Jestli budete chtít, můžu to přeložit celé.
Sírwen, přidáno 15.2. 2003 18:18:23
O Oscarech už bylo řečeno vše. Ale Björk-co si myslí? Ano, vykrádání je hnus. Ale tohle není JEJÍ styl, jen styl hudby, který dělá například ona, podobný jejímu, styl hudby, který se ke Glumovi neskutečně hodí. Panebože, napíše-li někdo detektivku, vykrádá McBaina? Napíše-li koncert, vykrádá Mozarta? To že je Björk slavnější neznamená že je jediná, a podle mě by tu písničku v téhle verzi ani nevyzpívala, koza jedna kuňkavá. Nevzala a tak to dali někomu jinému, podobnému, a ona plácá o "svých typických" rysech, bože není to pitomost? Kdyby řekli, že sehnali jinou ženskou, co má "taky soprán", bylo by to vykrádání?
Radek Tůma, přidáno 14.2. 2003 16:00:53
Nu, ten článek z Rudého práva bude nejspíše mystifikace, ale fantazii se meze nekladou. Mně zase Elfové připadali jako Římané, lidé jako barbaři a skřeti jako Hunové.
Anaxtal, přidáno 14.2. 2003 11:00:33
Já jsem se naučila brát u Oscarů v úvahu jen další kategorie, protože otázka, který film byl a je nejlepší je velice spekulativní, protože, jak chcete srovnávat komedii, fantasy a drama? To by museli kategorie rozdělit podle žánru.
Navíc TT mají nevýhodu druhého dílu. Snad to Návrat krále vytáhne.
Ovšem vůbec nechápu, jak mohli pominout nominaci za nejlepší kameru! To je vážně zrada.

Honza Dave, přidáno 13.2. 2003 23:02:23
To Enja: Tak s totacem to bylo jeste o dost horsi. Az nepredstavitelne. To, ze nevysel Pan Prstenu jako knizka, to byla pouze mala vada tehdejsiho rezimu. Docela jsem rad, ze jsem v tom zil pouhych sedm let.

Jestli to opravdu byl text z Rudyho prava, to by me zajimalo, spis si myslim, ze ne.Jakej by melo smysl upozornovat na knizku,ktera nesmela vyjit? I kdyz ty duvody proc ten text udava.Nemate nekdo doma hodne stary spatny noviny :-)))))

Holistr, přidáno 13.2. 2003 22:22:14
Tak tohle považuju, za fakt zvraceny vyložení tolkienova díla, už sem viděl i to, že skřetaci byli prezentovani jako NACISTI, ale , že by je nekdo prirovnal k pracujicimu lidu socialne-demokratickeho statu Mordor, to je fakt silný kafe, jeste vzhledem k nasi minulosti. I jako vtip mi to přijde docela hustý, ale smat sem se smal:-)(
Enja, přidáno 13.2. 2003 20:26:14
Můj bože, nikdy jsem si nemyslela, že to s tím totáčem je až tak horký...ano, viděla jsem už víc takových textů, ale polovina z nich mi připadala jako hodně dobrej vtip...jako taková lehká ironie...těžká ironie...oops. To bylo hustý. Přirovnat soudruhy k Mordoru(ale upřímně-pan autor se v tom trefil:-)
ZY, přidáno 13.2. 2003 20:20:34
Ta "Kritika Pána Prstenů v Rudém právu" je naprosto úžasná! ... A přesná... :-D
Arsiméné, přidáno 13.2. 2003 19:53:22
Pro Bellatrix: Théoden se opravdu dočkal Éomera a posledním dechem ho jmenoval králem.
Škoda, že Andy Glumíššek nedostal Oskara! K Titaniku: natočený je snad dobře, ale co do děje je to slátanina, jaká se vidí málokdy. A ještě je tam Chlapeček Di Caprio (aspoň ten naštěstí umřel).
Kdo sem přitáhl to Rudý právo? Jesli je to pravý, prostě to nemá chybu (až dodnes jsem měla nejradši prezidentský projev o tom, jak Ježíšek zestárl a stal se Dědou Mrázem - "Děda Mráz k nám míří z Východu a vstříc mu září tisíce rudých hvězd...")!!! A jestli je to vymyšlený, je to vymyšlený perfektně!!!

Trpaslík, přidáno 13.2. 2003 18:39:25
Tipovala bych to na Sarumana. Jeden polopřítel, jeden přítel a jeden nepřítel by byl poměr tak akorát.
Karmel, přidáno 13.2. 2003 18:33:40
Já myslím, že na řadě budou (pokud to Jackson a spol. nevynechali..) minimálně "členové armády od kamene Erech = ze stezek mrtvých" :-)))))...ehm, tedy pokud nevadí, že tak trochu zemřít se jim podařilo ještě před Aragornovým příchodem :-) ale on je pak viděl první! tak to snad platí ne?;-)))...a navíc jich bude hodně :-)))
Diaboliq, přidáno 13.2. 2003 16:33:49
Jacksonovi nebyl ani Haldir svatej, zajímalo by mě kdo to odnese tentokrát.Théoden to bude určitě,ale kdo další?Jo a nevíte někdo kde se dají stáhnout booklety na audio cd bez registrace?
Bellatrix, přidáno 13.2. 2003 15:54:41
Ludva Homolka: já nevím, Théoden má umřít pod rukama Smíškovi, tak by to snad tak mohli nechat... maximálně bych jim odpustila, kdyby to k němu éomer stihl než umře, takže by mu ještě třeba řekl, že ho činí svým dědicem nebo tak nějak... ale každopádně Aragorn by měl dorazit až potom, protože Éomer se v té chvíli cítil dosti beznadějně (byli v menšině, strýc mrtev, sestra zdánlivě taky mrtvá...) a v tom přijuchala záchrana v podobě Aragorna a spol... tak nějak bych řekla, že Jackson má rád tyhle nečekané příjezdy v poslední chvíli :o), takže by to tak snad mohl nechat, ne?
Bellatrix, přidáno 13.2. 2003 15:50:01
Stačí, že Aragornovi málem umře pod rukama Faramir :o) Takhle budou alespoň diváci neznalí knihy překvapení, že nakonec díky Athelasu vyvázne :)
Ludva Homolka, přidáno 13.2. 2003 15:28:22
Diaboliq: Co takhle Theoden? Všichni ostatní Aragornovi kamarádi totiž přežijou, nebo jsou to pro příběh velmi nevýznamné postavy.
Diaboliq, přidáno 13.2. 2003 14:54:06
Jo,přesně tak,kdo další je na řadě?
Trpaslík, přidáno 13.2. 2003 14:45:21
Diaboliq: A jo. Ve FOTRovi byl u Boromira, v TTT u Haldira. Zajímavá myšlénka.
Lollitka, přidáno 13.2. 2003 14:30:09
Oscary samozřejmě dostávají dobré filmy, třeba Čistá duše byla skvělá, ale přece každej pozná rozdíl mezi FOTRem a ČD.
To Belcaren: Bezplatná reklama pro producenty těch filmů, které jsou nominované. Pomysli, jakou návštěvnost teď musí mít Chicago.

Asfaloth, přidáno 13.2. 2003 14:17:57
Saruman, zástance utlačovaných a šiřitel pokroku :)))) a kamže to byli skřeti utlačovaní, že se jich bylo třeba zastat.
S Oskarmi je to začarovaný kruh. V dnešní době, kdy se většinou na to co jede v kině nedá koukat je PP prostě ÚŽASNÝ a kdo tvrdí opak, měl by se dát vyšetřit.
Netvrdím, že všechy "oskarky"jsou škvár (ale Titanik...škoda že neklesl ku dnu i jako film :) Souhlasim, že je ťežké porovnávat a hlavně procházet zo žánru do žánru ( to Belcarnen: Čistá duše byla skvělááááá). ´Podle zaužitých pravidel to má fantasy prostě těžké...a prěce je tak skvělá, no ne?

Karmel, přidáno 13.2. 2003 13:14:53
to Diaboliq: cože???? :-))))
Diaboliq, přidáno 13.2. 2003 12:57:27
Kdo podle vás zemře v RotK aby u toho byl Aragorn?
Eva, přidáno 13.2. 2003 10:43:41
ad Belcaren: Podle mne se v Oskarech srovnává nesrovnatelné.Zkus vybrat nejlepší film z titulů - Čistá duše, Šindlerův seznam, CHicago, Pán prstenů, Moulin Rouge, Titanic. Podle mne to nelze. Pak rozhodují již jiná kritéria, která mohou být rozličná. Kategorie Oskarů by se v současné době, kdy je zfilmováno hojně fantasy a sci-fi, měly rozšířit a nebýt tak zkostnatělé.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 13.2. 2003 10:13:17
Bellatrix: je více než jisté, že Návrat Krále dostane ceny, které FOTR a TTT ne. Uzavře se děj, bude hotový celek a tak nějak se to už bude slušet.

Loni byla třeba Čistá duše skvělá. Schindlerův seznam považuji za jeden z nejlepších filmů vůbec a tak :) nelze generalizovat, že film, který vyhraje Oscara je americký škvár :)

r-wen, přidáno 13.2. 2003 10:02:54
myslim, ze jednim z dalsich duvodu, proc Dve veze Oscara urcite nedostanou, je fakt, ze se jedna o "druhy dil", ktery lidem, kteri FOTRa nevideli, moc nerekne....
Bellatrix, přidáno 13.2. 2003 9:51:51
Souhlasím s Belcarnenem, že Návrat krále asi (pokud se extra nepovede, což si nemyslím) dostane (nebo bude alespoň nominován) víc Oskarů, než TTT, například proto, že je to poslední díl trilogie (tím jakoby ocení celek), a taky proto, že je to vlastně drama :o) (jak už tu někdo zmínil)
Jinak bych řekla, že nesmíme být zas až tak nespravedliví. Podle mě v Oskarech vítězí dobré filmy (samozřejmě záleží ale i na vkusu jedince), ale bohužel ne vždy jsou to ty nejlepší z nabídky. Ono často taky záleží na konkurenci - když je konkurence slabá, tak i vítěz je slabší atd. Ale obecně musím říct, že se mi většina vítězných filmů v zásadě líbila, ale málo z nich jsem musela vidět dvakrát. A je naprostá pravda, že to bývají s filmy s určitým dějovým schématem - drama, hlavní hrdina je postižený, nenormální, utiskovaný, něco překoná a něco dokáže... eventuelně je to o válce, holokaustu, nebo něčem podobném. Nejlépe když je to podle skutečné události, podle autobiografického románu atd. Proto dostal Oskara Kolja, je to sice super film, ale kdyby tam nebyl ten politický prvek, tak nevyhrál. A, samozřejmě, Svěrák měl už v nominaci lepší filmy, které nevyhrály, i když tady už hraje roli asi i nepochopení naší nátury.

Zkrátka není asi hezké říkat o vítězích Oskarů, že jsou to většinou nekvalitní filmy, protože to podle mě není pravda, ale docela jde předem tipnout, kdo vyhraje, protože to bývají vždycky podobné filmy... A jestli za rok vyhraje Návrat krále, tak to bude docela průlom.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 13.2. 2003 9:07:55
Lollitka: "bezplatná reklama pro privilegované filmy" to rozhodně není. Je to reklama, ale stojí producenty miliony dolarů ;) To nic nemění na to, že je to fraška...

Earian: "Pro mě to, že PP moc Oscarů nedostane, je důkaz..." no docela se bojím, že Návrat Krále nějakou zásadnější cenu (třeba za režii nebo tak) dostane. To už si Akademie nemůže dovolit ignorovat.

Míšánek, přidáno 13.2. 2003 7:37:51
Ta recenze v Ruďasu možná je autentická, možná není. Těžko soudit, ale štvavých článků tam tehdy vycházelo nepočítaně. Mnohé odsuzovaly věci, které jsme oficiálně znát nemohli, ale protože se na ÚV KSČ rozhodlo, že to je špatné, tak to špatné bylo.
Earian: křížovka tam byla, v sobotní příloze Haló sobota na poslední stránce...
A k těm Oskarům... podívejte se, kolik "skvělých filmů" ověnčených naleštěnejma panákama je po pár letech naprosto nekoukatelných.

Honza Dave, přidáno 12.2. 2003 22:00:09
Oscara uz dostalo takovejch kravin a tolik skvelejch filmu je nedostalo, kaslu na Oscary.

Ten clanek a la Rudy Kravo je podle me blbost, za bolsevika by se v tisku neobjevila patrne vubec zadna recenze na LOTRa. Byla to knizka "nevyjitelna", tudiz pro oficialni mista jako by vubec nebyla. Navic ten clanek zavani spis dnesni parodii.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 12.2. 2003 19:58:47
Exot: taky mne pěkně štvě, že tu všechny ty "hity" ještě nejsou k dispozici. Člověk nemá moc možnost porovnávat.
Eneddurien, přidáno 12.2. 2003 18:10:27
Je škoda,že "vážení"akademici nepoznají POŘÁDNÝ,HODNOTNÝ film včetně skvělého Gluma!!:(
Earian, přidáno 12.2. 2003 15:40:08
Jinak Oscary považuji za americkou frašku, ty jejich slátaniny, co většinou shrábnou nejvíce cen, nemůžu ani cítit (např. Titanic - z toho se mi dělá zle ještě teď a to netrpím mořskou nemocí). Pro mě to, že PP moc Oscarů nedostane, je důkaz jak dobré (fakt dobré) dílo to je.
Earian, přidáno 12.2. 2003 15:33:32
Ten "Ruďas" nemá chybu. Kdysi (v oněch slavných dobách nadvlády Mordoru:) jej babička kupovala (ne že by patřila mezi skřety, kteří v potu tváře budují těžký průmysl), ale byla tam křížovka. Měla jsem si jej důkladněji pročítat, abych se zasmála jako teď. Ale je pravda, že jsem nedávno narazila na jeden hodně starý výtisk časopisu z let 50. a to byla teda fakt síla.
Eva, přidáno 12.2. 2003 15:20:20
Pravidla o přidělování Oskarů jsou na http://academyawards.20m.com/.Je to nečtivé a hlavně zmanipulovatelné jako všechno, kde jde o peníze.A o ty jde v Americe a nejen tam, především.
Lollitka, přidáno 12.2. 2003 13:35:55
Nemá se cenu nad tím rozčilovat, protože Oscaři nemají s nejlepším filmem co do činění. Je to bezplatná reklama pro privilegované filmy. Loni si vybrali FOTRa, letos Chicago. Vždyť je to vidět už na počtu dominací: FOTR 13 a TTT 6 a to jsou ty filmy přibližně stejně dobrý. Nevšimli jste si, že Oscara vždycky dostane drama? Nikdy komedie, sci-fi atd. Sice ten určitý film může mít prvky jiného žánru, ale v podstatě je to vždycky drama. Osobně dávám přednost jiným filmovým anketám, oscaři už začínají být trochu k smíchu, protože ignorovat režii, kameru a hudbu u Dvou věží... nemám slov.
Mohl byste mi někdo říct, z jakých filmových oborů se vybírají členové Akademie? Je jim nad padesát, jsou to běloši, ale co dělají za povolání?

Kilburn, přidáno 12.2. 2003 13:24:48
Oskara nikdy nemuze dostat fantazy. Tak to bylo, je a bohuzel asi i bude. I kdyby byl film sebelepsi, amici nenechaji vyhrat neco, co by jim narusovalo zabehnuty rad.
Diaboliq, přidáno 12.2. 2003 13:00:02
Podle mě je problém v tom že v celym Fotrovi není sex ani žádný nahotinky, proto u amíků nemá šanci :-D
Míšánek, přidáno 12.2. 2003 12:18:01
Titanic, ta ubohá komerční sračka dostala Oskarů tuším devět. To musí být fakt skvělej film...
Nelenya, přidáno 12.2. 2003 11:13:34
Pekne jsou ty Oskari osizeny.
Bellatrix, přidáno 12.2. 2003 10:05:09
Oskaři samozřejmě důležití nejsou, ale přála bych to Jacksonovi a ostatním, pro které by to mohlo být životním úspěchem. Mrzí mě, že není nominována hudba a kamera, ale budiž, ty byly oceněny už u Společenstva, může to pro nás být trochu útěchou. Co mě ale víc mrzí je fakt, že některé kategorie, které jsou nominované tehdy i teď (hlavně výprava), u Společenstva neuspěly, ačkoli si myslím, že v prvním díle byly daleko lepší, než v TT. Například Společenstvo mělo mnohem pestřejší výpravu (procházelo se mnoha různorodými místy, viděli jsme úchvatný Hobitín atd). V tomhle jsou například Věže trochu "jednotvárné", což je samozřejmě způsobeno tím, že se odehrávají v jiném prostředí (ačkoli já bych dala Věžím Oskara za výpravu už jen kvůli Edorasu :o)) Zkrátka mám pocit, že Věže teď nemají ve výpravě šanci, leda by ty ostatní nominované filmy byly "slabší", než loňská konkurence (neviděla jsem ani jeden z nich). Tak jsem fakt zvědavá.
Pulper, přidáno 12.2. 2003 9:45:34
Je to s tou recenzí pravda? Tomu se mi nechce věřit. Že by až tak...?
Kostěj, přidáno 12.2. 2003 9:39:08
Drž se, Mordore :-))
To je naprosto úžasný :-)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 12.2. 2003 8:04:03
Míšánek: máš pravdu, sami dobře víme, co je kvalita. Bohužel Oscaři jsou cena, která může každému filmu docela pomoct. Její zisk v některých kategoriích usnadňuje tvůrcům prosazovat své další projekty atp. :-/ Smutné, ale je to tak...
venus, přidáno 12.2. 2003 8:03:29
Môj skromný názor: Emilianin hlas pre túto pesničku je rozhodne lepší, ako keby tam kňučala Bjork (neviem nájsť na klávesnici o s bodkami). Hoci niektoré jej piesne mám celkom rada, k PP sa mi nehodí.

Trpaslík, přidáno 12.2. 2003 8:01:10
Ten článek klidně mohl vyjít v jakýchkoli našich socnovinách. Ať už jako článek někoho, kdo si chtěl udělat oko, nebo recenze knihy. Jenže ty poslední tři věty by si v té době nikdo nelajznul, takže to fakt vypadá na novější dílko.
Diaboliq, přidáno 12.2. 2003 8:00:57
To s Bjork je stary.
Gandalf - šiřitel zpátečnické ideologie :-)

Sir_Humphrey, přidáno 12.2. 2003 7:40:46
Tu recenzi bych tipoval spis na slavna leta padesata.
Míšánek, přidáno 12.2. 2003 7:36:59
Tak zaprvé - ty naleštěný panáky si páni "akademici" račte vetknouti za klobouk. My nemůžeme za to, že jste slepí a hluší a nerozenáte opravdovou hodnotu od povrchních kýčů. Domluvil jsem, Howk!
2. Jsem rád, že Glumovu píseň Björk nenazpívala, ačkoli tuto islanďanku mám jinak docela rád. Hlas Emiliany Torrini jí je možná trochu podobný, dokonce se přiznám, že tato píseň se mi těžko naposlouchávala, ale dnes mohu klidně prohlásit, že je skvělá skvělá skvělá! Když jsem pak četl nominace na nejlepší filmovou píseň, připadal jsem si (jak jinak) jako při předávání zasloužilých umělců.
3. No a ten článek z Ruďasa... to je bomba. Patřím k těm, kteří podobné štvavé články kdysi četli v tisku denně a to i listech, které si dneska hrají na tvrdě pravicové (Mladá fronta - Dnes), nemohu se než inteligenci autora článku pousmát. Ale taková to byla doba. Vždyť i klasická povolená literární díla tu vycházela značně upravena eventuelně zkrácena o nevhodné pasáže.

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist