Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

17.1. 2003BelcarnenDnes začíná Tolkien Con; Rozhlasové hry Společenstvo Prstenu a Dvě Věže ke stažení; Video - souboj Legolase s Boromirem; Dvě Věže a tržby ve světě; Zajímavá recenze na Dvě Věže

Dnes začíná Tolkien Con...
Dnes odpoledne začíná první historický Tolkien Con, setkání fanoušků díla profesora Tolkiena a jeho filmového zpracování. Více informací najdete na http://tolkiencon.panprstenu.info. Kapacita akce je zaplněna, přijít přímo na místo bez registrace na webu není možné (ač Mladá Fronta v sobotní kulturní příloze a včerejší příloze pro Prahu, Lidové noviny a další média tvrdí díky přiblblé informaci ze špatného zdroje něco jiného). Na stránkách se postupně objeví fotografie, reportáže, přednášky a semináře ke stažení - máte prostě nač se těšit.

Doufám, že vše proběhne v pořádku a celou akci se skvěle užijeme. Těším se na všechny lidičky z těchto stránek, které jsem zatím neměl možnost poznat osobně. Doufám, že si vezete nějaký ten kostým, aby noční průvod do kina vypadal pořádně efektně :o)


Rozhlasové hry Společenstvo Prstenu a Dvě Věže ke stažení
V tomto článku si můžete přečíst něco více k rozhlasovým hrám Společenstvo Prstenu a Dvě Věže, které uvádělo Slovenské rádio Twist. Na adrese http://kdf-ls2.karlov.mff.cuni.cz/LOTR/ byl pro velký zájem o tento projekt uložen záznam všech dílů ve formátu MP3. Takže si je užijte!


Video - souboj Legolase s Boromirem
V novinkách v pravém pruhu stránek jsem uveřejnil před nedávnem odkaz na stažení zajímavého videa - souboje Legolase s Boromirem. Velikost 238 KB jistě nebude komplikací pro stažení videa ve formátu WMV, které najdete ZDE. Trocha humoru nikdy neuškodí :o)


Dvě Věže a tržby ve světě
Jak jsem již psal dříve, Dvě Věže zaznamenaly drtivý nástup ve většině světových kin a jejich tržby dosahují fantastických hodnot. Osobně jsem očekával, že bude mít tento film rychlejší nástup než Společenstvo, ale poměrně rychle začnou tržby klesat. Dvě Věže jsou podle mne filmem ne méně shlédnutí než Společenstvo. Ve Spojených Státech po první tři týdny Dvě Věže bez problémů překonávali Společenstvo (po 21 dnech tržba dosáhla částky 269 milionů, u Společenstva to bylo "jen" 212 milionů). Od čtvrtého týdne jsou tržby pravidelně nižší než ve stejném období u Společenstva o zhruba 20%.

Ve světě Dvě Věže do některých zemí teprve přicházejí, ale na většině zásadních trhů již slaví zasloužený úspěch. Bez nejmenších problémů jsou filmem č. 1 v Argentině, Rakousku, Bulharsku, Finsku, Německu, Mexiku, Holandsku, Novém Zélandě, Norsku, Jižní Africe, Jižní Koreji, Španělsku, Turecku, Velké Británii a dalších místech.

Od včerejška nastoupil svou spanilou jízdu tento film i v našich kinech. Celé sály jsou vyprodány na dlouho dopředu (minimálně ta nejlepší místa, ale většinou celá horní část) a Warner Bros. si mnou ruce. Jak řekl pan Sedláček z jejich marketingu, oni budou slavit uvedení filmu a narozeniny J.R.R. Tolkiena až po víkendu (rozuměj s jistými miliony v kapse). Předpokládá se, že Dvě Věže budou mít historicky nejúspěšnější první víkend a týden v novodobé filmové (multiplexové) historii ČR. Zatím drží rekord Společenstvo, které za první víkend shlédlo 118 tisíc diváků, kteří v pokladnách kin zanechali na vstupném přes 13 miliónů korun.  U Dvou Věží se očekává číslo až 130 tisíc návštěvníku a ještě vyšší tržby, což bylo umožněno především vysokým počtem kopií (36) a cenou lístků v kvalitních sálech multiplexů. 


Zajímavá recenze na Dvě Věže
Přeložila Ivana Svobodová, díky!

Autorem následující recenze je Roger Ebert, novinář, který už pětačtyřicet let pracuje v Chicago Sun. Ebert je pravděpodobně nejrespektovanějším filmovým kritikem na světě a mamutí část ostatních recenzentů (včetně těch českých) přiznává, že od něj vlastně opisuje. Zatímco však ona většina dala Dvěma věžím skoro nekritických sto procent, Roger Ebert je ocenil pouze třemi hvězdičkami z pěti. Při svém postavení si to může dovolit. Sám Ebert říká: "Byl bych rád, kdybych nemusel dávat žádné hvězdičky, a lidé si jen přečetli moji recenzi a udělali si názor podle ní. Čtenáři si všímají jen hvězdiček a vesměs ani nečtou, proč jsem dal tak málo nebo moc."

Po Dvou věžích je jasné, že se režisér Peter Jackson odklonil od hobitů a věnoval svou přízeň tradičním akčním hrdinům Tolkienovy trilogie. Hvězdou je teď jasně Aragorn a hobiti stráví většinu času mimo jakoukoli akci. Poslední třetinu filmu ovládla epická bitevní scéna, která by překvapila i samotného medievalistu J.R.R. Tolkiena.

Úkolem kritika je rozhodnout, jestli takový posun uškodil filmu. Nestalo se. Dvě věže je jedna z nejefektivnějších "řežeb", které kdy byly natočeny, a při příklonu dnešního diváka k násilí se může stát, že bude populárnější než první díl. Není tak věrný duchu Tolkiena a postrádá něco z kouzla a rozmarnosti knih. Stojí však na vlastních nohou jako vizionářský napínavý film. U prvního filmu jsem naříkal nad jistou změnou hobitů, ale u druhého dílu to musím vzít jako dané a nechat to být. Dvě věže jsou povzbudivé dobrodružství, zručný slet speciálních efektů a počítačové animace a nabízí sekvence dechberoucí krásy. Také nám představuje postavu Gluma, jednu z nejlépe ve filmu využitých a nejpřesvědčivějších CGI postav, jaké jsem kdy viděl. Glum byl dlouho v moci Prstenu, nyní putuje s Frodem a bolestně postrádá svého milášška. Má rozdvojenou osobnost a slouží Frodovi a Samovi jako společník (pokud zrovna nepřevládne jeho temná půlka). Řeč jeho těla se skládá z ladných pohybů i kroucení.

Film nabízí a další počítačově vytvořenou postavu, Stromovouse, člena nejstarší rasy ve Středozemi, strom, který chodí, mluví a bere si dlouhý čas na rozmyšlenou a vysvětluje Smíškovi a Pipinovi, že pomalost je přednost. Myslel jsem si, že chodící a mluvící strom bude vypadat hloupě a poruší kouzlo filmu, ale není to tak. V té staré bytosti obrostlé mechem je vznešenost.

Dvě věže začínají krátkým opakováním velkého souboje mezi Gandalfem a Balrogem a je věrný starým tradicím filmových sérií, vítězství je vykoupeno smrtí. Gandalf porazí soupeře a stane se Gandalfem Bílým. Abych zkrátil rozvětvený příběh do několika vět: nepřítel je Saruman, který štve svou obrovskou armádu Skurutů proti Théodenovi. Aragorn bojuje statečně, ale pravými hrdiny jsou počítačové efekty, které stvořily budovy, krajiny a většinu akce.

Ve Dvou věžích je mnoho scén využívajících animaci. Když Aragorn se svými společníky zahájí útok, víme, že postavy dole jsou vytvořeny počítačem, ale i tak je zážitek nepopiratelný. Peter Jackson, jako jeden z velkých mlčenlivých režisérů, se nebojí využít celé plátno. To, co mi chybělo v tomhle epickém díle, je větší hloubka postav. Všichni hlavní hrdinové jsou načrtnuti jednou, dvěma vlastnostmi, a pak vymezeni svými činy. Frodo, hlavní hrdina, stráví většinu času tím, že pokukuje kolem sebe, nechává jiné rozhodovat o svém osudu a významně civí na Prsten. Sam je jeho loajální pomocník. Smíšek a Pipin stráví spoustu času ve Stromovousových větvích a s vykulenýma očima koukají kolem, jako děti, co je otec nese na ramenou. Aragorn se pohybuje někde mezi vikingským válečníkem a středověkým rytířem.

Detaily příběhu "kdo je kdo, odkud přišel a jaký vlastně je" jsou pro mě stále nějak zamlžené. Znám hlavní dějovou linku a pustil jsem si DVD Společenstva Prstenu předtím, než jsem navštívil druhý díl, a mám trochu strach o pravé příznivce Prstenu. Pro laiky (to je většina z nás) je hlavní přitažlivost filmu v tom, jak vypadá. Jsou zde rozlehlé jeskyně, mocné věže, trpaslíci a elfové, skřeti a Skurut-hai (ti vypadají jako vzdálení bratranci mimozemšťanů z "Bojiště Země"). Všechno je nakresleno na Jacksonově malířském plátně s efektivní novozélandskou krajinou v pozadí.

Dvě věže se možná stanou populárnější než první film, zvlášť pro obyčejného diváka, ale neztratil Jackson na té dlouhé cestě svoje původní záměry? Vzal okouzlující a unikátní kus literatury a převyprávěl ho jako moderní akční film. Kdyby Tolkien chtěl psát o rase supermanů, napsal by středozemního Barbara Conana. Ale to neudělal. Tolkien vyprávěl příběh, kde jsou hrdiny malí hobiti. A teď Jackson přetavil tento příběh do mainstreamové akce. Jeho práce byla určitě hrozně těžká a zaslouží si aplaus. Zůstat věrný Tolkienovi by bylo mnohem těžší. A statečnější.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

F.Roky, přidáno 1.3. 2004 14:14:57
Máte krasnou stránku.
Alex, přidáno 27.1. 2003 14:27:01
Já to mám komplet, ale nejsem schopen to umístit na net. Kdo by to mohl zahostovat, tak se mi ozvěte. Nejlíp z Prahy, jinak bych to musel někam poslat.
Bellatrix, přidáno 26.1. 2003 21:27:23
Taky bych stála o tu rozhlasovku, mám modem a musím stahovat po částech - stihla jsem asi půlku jednoho dílu a teď je to fuč :o(((
martin, přidáno 25.1. 2003 13:10:18
nemate niekdo tie .mp3? nejlepsie na http. plz
Dr.Fis.Pytrysek, přidáno 24.1. 2003 16:08:57
For Brennos: Hele máme z rozhlasu Dvě věže bez pátýho dílu, ale nemáme společenstvo.Co takhle výměna?:o) Když tak se ozvi na pytrysek.bluegrass@seznam.cz
Corwin, přidáno 21.1. 2003 11:09:05
Jirka:mne se libi jak si se vsim hned hotovej:-)Bez urazky:-)Ve filmu je Frodo fuckt slabsi postava nez v knize..sklony k anarxistum jsem ovsem nikde nezaxytil:-)Hele..jestli on nebude pod vlivem Prstenu Moci:-))
jirka, přidáno 21.1. 2003 10:28:40
MAGGO: ano, frodo mne taky iritoval, pusobil dojmem nevycvalaneho fracka se sklony k pridani se k anarchistum.
Eugenia, přidáno 21.1. 2003 7:22:56
Nedali by sa prosím vás tie mp3 nájsť aj niekde inde? Ešte mi chýbajú 3 časti zo Spoločenstva... Prosím vás.
Brennos, přidáno 20.1. 2003 21:11:44
Ty mp3 vyhodili dnes ráno... mám celé Společenstvo... ale z Dvou věží asi 3 díly zůstaly na 92% stáhnutí. To je zatracená smůla :o(. Přimlouvám se za opětovné zprovoznění... už jsem si pustil 3 díly a je to opravdu pěkně udělané. Prosím, prosím....
Olórea, přidáno 20.1. 2003 19:43:29
No jo, ty mp3 me dost stvou, hrozne jsem se tesila az si to pustim :o(
žbluňk, přidáno 20.1. 2003 19:36:57
Sakra, už mi zase to video jde přehrát jen do půlky! Nemáte ho někdo v jiném formátu?
Stefa, přidáno 20.1. 2003 16:11:42
Prosim, prosim - jeste na chvilku zverejnit ty MP3. Netusite nekdo nejakej mirror, kde by to mohlo byt. Diky
Moredhel, přidáno 20.1. 2003 15:45:58
to Maggo: To je fakt, zajímalo by mě kolik filmového času to jeho tupé zírání zabere. Spolu s elfím komandem jsou to snad dvě nejblbější věci spojené s LOTRem. Ale co záleží na obsahu, když forma je super.
filipa, přidáno 20.1. 2003 14:47:24
neviete prečo tam tie mp3 už nie sú?
alebo či sa nedajú stiahnuť inde?
nestihla som to. :-(((

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 20.1. 2003 14:04:47
Scalex: už to tam asi není :-/
Scalex, přidáno 20.1. 2003 13:51:44
Funguje vám odkaz na ty rozhlasové hry ? Mně to nějak nejede...
Maggo, přidáno 20.1. 2003 13:33:31
Nepripada vam skoda, ze Frodo ve filmu tak malo mluvi, je to spis "nouma", kdezto v knize je vcelku dost rozhodny a hlavne moudry, s Faramirem dlouze rozpravi a vubec vede hodne dialogu... Zajimalo by me, zda je to rezisersky zamer, nebo ustupek hercove neschopnosti (chci rict, ze nevim vlastne, jestli ten Eliah umi nebo neumi delat neco jineho nez smutne kukuce... :-)
V kazdem pripade je mi lito te Tolkienovy hrde postavy, ktera se ve filmu jaksi vytratila. :-((

Alex, přidáno 20.1. 2003 12:25:20
to Ruby: nebo třeba taky moc malej? Řekl bych, že jeho kamarádi sou na intelektuální výši loutkového divadla, přesně takové typy sem bohužel v kině viděl.
Corwin, přidáno 20.1. 2003 11:50:57
Ruby:Ocekavali pokracovani Spolecenstva?A to Dve veze nejsou?
Ruby, přidáno 20.1. 2003 11:42:26
Tak. Včera večer jsem se bavila s bráchou, jako s typickým netolkienistou, a dozvěděla jsem se docela zajímavou věc. Ani pro obyčejného diváka tenhle film není tak úžasný, jak si většina z nás myslí. Bráchovi kamarádi přišli dost zklamaní - očekávali pokračování Společenstva, které se jim líbilo i bez přečtení knihy. A místo toho se váleli smíchy i v místech, kde chápali, že to směšné být nemá, a celkově byli zklamaní...
gwynbleidd, přidáno 20.1. 2003 11:21:32
ale jen at tady klidne jsou ;-), kdyz budou psat slusne (=nevulgarne) a trochu sve nazory podporovat argumenty - ne jen tak placat do vetru
Míšánek, přidáno 20.1. 2003 8:06:10
Vážení, komu z vás se Pán Prstenů nelíbí, vypadněte z tohoto serveru, my vám na vaše taky nelezeme!!!
Inka, přidáno 19.1. 2003 20:44:22
Mordor ke komousum nikdo nepřirovnává, ti se v něm viděli sami (znáte to o té potrefené huse, ne?) a proto byl Tolkien za komančů na indexu, jako spousta dalších věcí - třeba Hvězdné války, tam stačil jen název filmu.
Jirka - mohl by jsi násl laskavě už přestat oblažovat rádoby zajímavýmy svého chorého mozku? Z Tolkiena si nečetl ani řádku, zřejmě si zhlédl film a nyslíš si, že máš patent na rozum....

Eowyn, přidáno 19.1. 2003 20:32:51
ad Nenja: Měj prosím na paměti aplikovaný Murphyho zákon Hutchinsův:"Člověka, který ví, o čem mluví, nelze udolat argumenty." Obávám se, že Jirka "ví, o čem mluví".
Nenja, přidáno 19.1. 2003 19:05:02
JIRKA: Myslím, že se se svojí argumentací dostáváš poněkud mimo mísu. Jackson natočil útok entů na Železný pas přesně podle předlohy, nic nepřidal, nic neubral. Takže vůbec nejde o to, jak tuto scénu interpretuje komunista v roce 70 nebo současný příznivec ODS, ale jak to myslel sám Tolkien, když ji před padesáti nebo šedesáti lety psal.
A ten vždycky rázně popíral, že by do příběhu vložil jakékoli alegorie nebo metafory ze své současnosti. (A že jich tam "interpreti" jeho díla nacházeli spoustu, třeba že Sauron má být Hitler či Stalin nebo že Prsten je vlastně atomová bomba.) A jednomu svému čtenáři, který ho žádal, aby mu pomohl s akademickou prací o svém díle, odpověděl Gandalfovými slovy: "Každý, kdo něco rozbije, aby zjistil, co to je, opustil cestu moudrosti." Takže co kdybys v sobě našel trochu pokory, přestal si myslet, že všechno víš nejlíp, a bral LOTR takový, jaký je - náherný FANTASY příběh. Anebo, pokud se Ti nelíbí, najdi si nějaký jiný. Nikdo Tě přece nenutí, abys ztrácel čas s něčím, na čem je podle Tebe všechno špatně.

Eowyn, přidáno 19.1. 2003 18:17:07
ad Jirka: Dobře Jirko, ať je po tvém. Nechť žije "saudruh" Tolkien. Pokud Tě baví si povídat pořád o komunistech, napoj se na server Charty 77.Díky.
jirka, přidáno 19.1. 2003 17:44:35
NENJA: ten polsky rozbor je bozi :)
ovsemze ze zeme na zapade za oceanem neni nic jineho nez USA. z anglie prece taky irove, skoti a i anglani hromadne emigrovali do USA. tim se tolkac mj. taky inspiroval. to je tak zjevne, ze jsem to ani nepsal.

a k tomu komunismu. je rozdil mezi komunismem prosazovanym dnesnimi anarchisty a anarchoekology a tehdejsim, RVHP industrialnim komunismem sovetskeho typu. proto to vidim, ze v dnesni dobe plati muj nazor, v tehdejsi, kdy se soutezilo v vyrobe oceli a tezbe uhli, zasazovaly se zdrcujici udery reakcnim silam a bojovalo o zrno, plati nazor polakuv.

Moredhel, přidáno 18.1. 2003 22:24:20
No můj názor je, že PJ se svým filmovým zpracováním - teď mám na mysli efekty, efektní záběry atd. - neodchýlil od ducha ve kterém je LOTR napsán. Já si při čtení LOTRa neulítávám na nějakým ději nebo na charakteru hlavních postav - stejně jsou jen tak načrtnutý, žádná velká hloubka. To, co je pro mě nejdůležitější je dokonalý popis prostředí, při kterém mi před očima vyrůstá vize toho fantastického světa. A to je koneckonců i ve filmu hlavní karta na kterou PJ sází.
Taky bych chtěl vyjádřit svoje absolutní zhnusení nad animovanou verzí Hobita, kterou jsem nedávno viděl. Pro otrlé - myslím že to najdete na Kaze.
A nakonec D&D (a další kopie) není žádná hra pro puberťáky - tak se to pokud vím snaží nastínit pouze některé stupidní americké "komedie" pro širokou masu, která by nepochopila o co jde.

Nenja, přidáno 18.1. 2003 20:42:45
BELLATRIX: Taky jsem nemohla uvěřit, že to není vtip, ale vyšlo to v r. 1971 v novinách (nebo časopise) Czerwony sztandar (Rudý prapor) a tehdy se o takových věcech nežertovalo. Je to o dost delší, ale já jsem hlavně chtěla odpovědět Jirkovi na toho "továrníka" Sarumana.
[]D[][]V[][]D, přidáno 18.1. 2003 20:08:23
Ebertova recenze me prijde plytka, bez kouli a vyluhovana. Nemam pocit, ze by zrovna tohle bylo meritkem treba pro Fuku nebo Spacilovou, a to je dobre.
Inka, přidáno 18.1. 2003 19:59:28
Recenze je zajímavá, i když mě přijde nejlepši recenze M. Spáčilové, která vyšla před týdnem v MF (je i někde na idnes). Film jsem ještě neviděla, tak jsem zvědavá, jestli mě kritici nevnadí zbytečně. U Společenstva jsem po prvním shlédnutí byla dost zklamaná.
Nenja: ten rozbor okem komunisty je dobré počtení, hlavně pro ty, kdo už začli zapomínat (nebo nemají šanci si pamatovat), jak to tady za jejich vlády vypadalo. Hledat komunistické idey v Pánu prstenů může napadnout leda troubu, který už neví, čím by provokoval.
Z Tolkiena u nás za totáče směl oficiálně vyjít jen Hobit - protože v Pánu prstenů je Mordor na východě a to by mohlo vzbudit nežádoucí asociace. První český překlad vyšel až po revoluci

Hellboz, přidáno 18.1. 2003 19:52:50
Jo-docela dobra recenze - i kdyz jednoduchost postav je dana spiise rychlosti strihov. zmen. - clovek nema cas se emocionalne vcitit do situace, aby momenty byly na stopercent presvedcive - ale je to proste akcni film a priprava na trojku.
Me se to docela libilo, i kdyz zdaleka ne tolik co spolecenstcvo. A presto, ze jsou vyzvedaavaany bojove akce - tak jejich scenika a vojenska verohodnost je mensi nez v prvnim dile - radsi rychlej strih a furt zmatek - je to hezky, ale napr. scena v momente zachrany Gimliho Aragornovim vrzenym kopim, kterym zabije vrka je hodna podpruumerneho beckoveho filmu - nastesti - takove sceny byli tak 3.
Z vojensko trategickeho hlediska je tam take par nelogicnosti - ale to je muj subjektivni nazor.
A co nekvalitni filmovi mAtros - a s nim spojene preskakovani obrazu a zvuku, to vam nevadilo ?
Jinak peknej film - ale zadnej ulet, a to ja sem na Tolkienovi zavislej ... :-)

Eowyn, přidáno 18.1. 2003 18:28:07
ad Garion: Je to nezpochybnitelné. Mimochodem se proslýchá, že v Liptákově byly nalazeny útržky rukopisu, z nichž je nepochybné, že Silmarilion a tím také PP jsou silně inspirovány tímto dílem našeho Mistra ( nezvratným důkazem je jméno hlavní záporné postavy HERGOT - u JRT MORGOTH ).
Bellatrix, přidáno 18.1. 2003 18:14:37
NENJA: :o))) ani nemohu uvěřit, že tohle někde opravdu vyšlo a bylo to míněno vážně :o)

Garion, přidáno 18.1. 2003 17:30:57
Recenze: Taková recenze se mi líbí. Je to názor, který má hlavu a patu, rozhodně vede k další seriozní diskusi. Narozdíl od poznámek typu JIRKA.

Dvě Věže je nejlepší film všech dob.

Můžete s tím nesouhlasit, můžete o tom vést spory, ale to je vše, co s tím můžete dělat :-)

Nenja, přidáno 18.1. 2003 16:46:19
Jirka: Komunistická propaganda? Hm, tak s tím jsem se v souvislosti s LOTR ještě nesetkala. Tvůj názor mi připadá o to pikantnější, že jsem se nedávno dostala ke článku, který někdy v sedmdesátých letech vyšel v jedněch polských novinách a patrně nějaký kulturní ideolog tam Tolkienův příběh rozkódoval přibližně takto:
Jde o další útok proti socialistickému zřízení. Říše zla, z níž se valí popel a dým, je průhledně umístěna na východě, obrazem dělnické třídy, která jednotně v potu tváře buduje těžký průmysl, mají být odporní a zlí skřeti. Samozřejmě že zpovykaný synáček z buržujské rodiny nemůže vidět na těžké práci nic krásného a povznášejícího. Obyvatelé západu - zemí oplývajících mlékem a strdím -, elfové (neboli aristokracie), lidé (buržoazie) a hobiti (statkáři) žijí naopak v blahobytu (aniž je vysvětleno, odkud jej získávají) a jediné, co je trápí, je "hrozba" z východu.
"Síly dobra" zde přestavuje sbírka představitelů těchto reakčních kruhů, jejichž ruce se nikdy nedotkly pořádné práce. Jejich vůdcem je Gandalf, šiřitel zpátečnické ideologie, s jejiíž pomocí udržuje obyvatelstvo v nevědomosti a strachu před pokrokem. (...) Není pak divu, že Saruman, zastánce utlačovaných a šiřitel pokroku, je prohlášen za zrádce a jeho sídlo je zničeno bojůvkou fanatických zpátečníků. Když pak šíří socialismus v Kraji, je chycen a bez soudu potrestán hobity, podporovanými a placenými kapitalistickou mocností Gondorem. (...) Ale socialismus se naštěstí nedá zničit hozením jakékoli své relikvie, i té nejposvátnější, do ohně. Drž se Mordore, obklíčený nepřátelskými reakčními sousedy!

Takže tolik k propagaci komunismu. Myslím, že kdyby autor ještě chvíli pokračoval, došel by k tomu, že Valinor, ráj za mořem na západě, jsou v Tolkienově představě vlastně USA.


brejloun, přidáno 18.1. 2003 14:47:15
Nejak me z vasi diskuze unika, jestli je rec o filmu nebo o knize. To jen tak na okraj.

Vcera jsem byl na filmu (ve Zlicine a nebylo plno ani z poloviny) a ackoli byl opravdu fajn a libil se mi, plny pocet hvezdicek bych taky nedal. Podle me by mene v tomto pripade znamenalo urcite vice, myslim tim mene akcnosti, mene postav, mene deje, ale zato vse do mnohem vetsi hloubky. Bylo k videni opravdu hodne scen, ale vse jen povrchne. A ze by tam nebylo vsechno jako v knize? No a co, je to prece film a ja se chci bavit z filmu, knihu si muzu precist doma v klidu a pri cteni si zase rozvijet svoji fantazii.

A jeste jedna zajimava vec, to co jsem v recenzich predtim cetl jako zapory na filmu, me naprosto nevadilo (Enti, Faramir, ...), mozna proto, ze jsem pak cekal neco hrozneho, ale nebylo to tak. Takze za rok radeji nic dopredu necist, nehltat zadne famy z webu a nechat se prekvapit.

Círdan Stavitel kosmickejch lodí, přidáno 18.1. 2003 13:27:20
Nevim co mám psát
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 18.1. 2003 2:00:56
Jan Vaněk: zdroje v poslední době uvádím, ale tohle jsem už dostal přeložené a zdroj nestihl dohledat. A u článku z práva jsem zdroj napsal, pokud se nepletu! :) A k ostatnímu se zatím nemám sílu vyjadřovat, vracím se z prvního dne Conu...
Alex, přidáno 17.1. 2003 21:44:58
Bellatrix: Buď v klidu, teď sem projel celou ASCII tabulku a pro u se stříškou tam není vůbec kód, takže si může každej trhnout.

Bellatrix, přidáno 17.1. 2003 21:19:58
Jujky, omlouvám se :o) Na poslední chvíli jsem si uvědomila, že jsem se znečitelnila jiným jménem, tak jsem to chtěla opravit... no a teď je to tu dvakrát :o)
Bellatrix, přidáno 17.1. 2003 21:18:48
Merlin: No jo, no jo, já vím,ale jak mám nad "u" dostat stříšku, to by mě teda zajímalo :o)

ALEX: dobře, že jsi to napsal, protože jsem se právě chystala vyhledat, kdy že byla v Rohanu poslední bitva tohoto druhu. Pokud si pamatuju, pár set let tam docházelo maximálně k menším potyčkám na hranicích - se skřety z Mordoru, nebo možná s Vrchovci, i když myslím, že se do té doby spíš ignorovali, než mlátili. Něco jako obléhání tihle Rohirové vůbec nezažili, ze všech stran měli v podstatě přátele nebo pustinu. Kromě toho měli taky málo času na přípravy (ale to už bych tě jen citovala :o)) Mimochodem, chtěla bych Jirku ujistit, že mi nevadí, že se mu film nelíbil - nikdy prostě není možné zavděčit se všem, to je normální. Ale je pravda, že určtí "nelogičnosti" ve filmu vycházejí z kontextu, který pravděpodobně neznáš. Kdybys ho znal, leccos by ti připadalo logičtější (i kdyby se ti to přesto nelíbilo).

Switch: Sice mám Pottera moc ráda, ale zase tolik stránek nenavštěvuji. Spíš ty anglické. Na jednom diskusním fóru mám ale místnost o Harrym a i odkazy na nejrůznější stránky, tak jestli chceš, tak se můžeš podívat na stránku http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php , zaregistrovat se a najít si místnost Harry Potterův svět.

Malcolm: rozhlasovka se mi taky moc líbí, ty výrazy mi nevadí, protože vojna = válka, v češtině se to dřív taky používalo, ale pak se význam toho slova změnil. Každopádně vím něco malinko o slovenském překladu PP (knihy), kde mi nad některými výrazy a jmény vstávaly vlasy hrůzou na hlavě (a nejen mně, i mnoha Slovákům), kdežto tahla hra vychází docela dost z českého překladu.


Katka, přidáno 17.1. 2003 21:18:40
Merlin: No jo, no jo, já vím,ale jak mám nad "u" dostat stříšku, to by mě teda zajímalo :o)

ALEX: dobře, že jsi to napsal, protože jsem se právě chystala vyhledat, kdy že byla v Rohanu poslední bitva tohoto druhu. Pokud si pamatuju, pár set let tam docházelo maximálně k menším potyčkám na hranicích - se skřety z Mordoru, nebo možná s Vrchovci, i když myslím, že se do té doby spíš ignorovali, než mlátili. Něco jako obléhání tihle Rohirové vůbec nezažili, ze všech stran měli v podstatě přátele nebo pustinu. Kromě toho měli taky málo času na přípravy (ale to už bych tě jen citovala :o)) Mimochodem, chtěla bych Jirku ujistit, že mi nevadí, že se mu film nelíbil - nikdy prostě není možné zavděčit se všem, to je normální. Ale je pravda, že určtí "nelogičnosti" ve filmu vycházejí z kontextu, který pravděpodobně neznáš. Kdybys ho znal, leccos by ti připadalo logičtější (i kdyby se ti to přesto nelíbilo).

Switch: Sice mám Pottera moc ráda, ale zase tolik stránek nenavštěvuji. Spíš ty anglické. Na jednom diskusním fóru mám ale místnost o Harrym a i odkazy na nejrůznější stránky, tak jestli chceš, tak se můžeš podívat na stránku http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php , zaregistrovat se a najít si místnost Harry Potterův svět.

Malcolm: rozhlasovka se mi taky moc líbí, ty výrazy mi nevadí, protože vojna = válka, v češtině se to dřív taky používalo, ale pak se význam toho slova změnil. Každopádně vím něco malinko o slovenském překladu PP (knihy), kde mi nad některými výrazy a jmény vstávaly vlasy hrůzou na hlavě (a nejen mně, i mnoha Slovákům), kdežto tahla hra vychází docela dost z českého překladu.


Enja, přidáno 17.1. 2003 20:36:06
Achjoj, co jste tady zacali resit??? Hlavni je, ze po dlouhem telefonatu se Ster Century ve Spalku v Brne MAM REZERVOVANY LISTKY NA NEDELI!!! HURAAA!!!
Malcolm, přidáno 17.1. 2003 20:09:32
Rád bych se vyjádřil k té rozhlasové hře, kterou se mi díky tomu odkazu poštěstilo konečně vyslechnout. Je to bezpochyby úžasné. Hlasy jsou naprosto výborné, muzika pěkná (i když není lehké si na to zvyknout po tom, co předvedl Shore). Jediné, co mi malinko vadí je, že pro mě, jakožto českého posluchače, působí některé slovenské výrazy mírně směšně a příběh tím trochu ztrácí na vážnosti. Nemám nic proti slovenštině jako takové, jako jazyk se mi moc líbí, jenom prostě mi některé věci, např. "Vojna o Prsten či" podobné trošičku kazily zážitek. Ale co na tom? Je to skvělé poslouchat Pána Prstenů v podání předních slovenských herců a prostě si to vychutnávat. Kažopádně se nabízí i jiný pohled na PP, než ten, jaký stvořil Jackson, nebo ne?
Alex, přidáno 17.1. 2003 20:00:25
to Switch...: zkus se zeptat Bellatrix

to Stanley: Díky, ale bylo to vyčerpávající. Pozdravuj u vás a jestli pudeš na TTT v Bratislavě (je to Ster Century, ale za boha si nevzpomínám na jméno toho celýho komplexu, je to směrem na letiště), tak se tam třeba uvidíme, protože mám vždycky jedno povinný promítání s kamárady v Bratislavě.

Stanley, přidáno 17.1. 2003 19:37:37
alex: pekne si to zhrnul, ani ja by som to nedokazal lepsie a plne s tebou suhlasim :))
Switch Of The Light And Close Your Eyes ..., přidáno 17.1. 2003 19:28:06
cau lidi nezbate takove good stranky jako sou tyto akorat o harrym potterovi ? dik
Alex, přidáno 17.1. 2003 19:26:02
to Jirka: Jenom pár detailů k závěrečné bitvě, ty odborníku na středověk. Řekl bych, že si to vůbec nečet, protože jinak by si věděl, že ta pevnost nebyla typická pevnost, ale něco jako poslední útočiště, tzn., že neměla strážní charakter a nebyla tam udržována stálá posádka, ale jen zlomek na uchování provozu. Vlastně chránila vstup do jeskyního systému pro ubytování obyvatelstva, který se dal v případě nutnosti uzavřít. Navíc ta pevnost nebyla několik set let použitá ke skutečný bitvě a nikdo nečekal, že se na ně vrhne taková přesila. Kdyby na hradbách stálo pět tisíc obránců a ne tři sta, bojovalo by se trochu jinak. Zajímalo by mě jak by si v tý vřavě velel ty! Co by si tam asi řval? "Hej vy tři, zataraste tu 20 metrů širokou díru v hradbě a braňte ji!" K tý smůle platí asi to samí jako k celý pevnosti, prostě to nestihly připravit. Navíc, kde by si chtěl tu smůlu shánět v hornatý krajině bez lesů nebo v rovnejch stepích. Není náhodou smůla a pryskyřice to samí? Takže se dalo použít jen to kamení, ale když nemáš nikoho, kdo by ho tam natahal, tak máš taky problém. Ty háky tam klidně můžou být, ale je to tak nepřehledný, že se daj okamžitě ztratit ze záběru. Možná sou vidět ve vystřižených scénách. Musí ti bejt jasný, že ten s hákem byl první na ráně, takže moc vysokou životnost neměl. K jízdnímu útoku. Když tady prezentuješ, žes dělal Johanku, tak bys mohl vědět, že útok těžkooděný jízdy proti nechráněné pěchotě znamenal do Husitských válek defacto vždycky (až asi na 4 výjimky), jistej masakr pěchoty. Vidět řítit se na mě lavinu koní v čele s Gandalfem, tak strachy "..." maggi v kostkách. Co se ti zdá divnýho na bezhlavém útoku skřetů? Vždyť to je síla, kde nezáleží na ztrátách, zkrátka účel světí prostředky. Svým způsobem v sobě skrývají i myšlenku samurajského způsobu myšlení, totiž vrhnout se do boje nehledě na svoji ochranu. Saruman taky nečekal, že mu do toho vlítne Gandalf, takže mu bylo jedno jestli ho to bude stát o sto skřetů víc nebo míň. Jestli máš pocit, že vylodění v Normandii bylo organizovanější... Já na tý bitvě nevidim nic až tak nereálnýho (jasně, že hrdinové se musej blýsknout pár specialitkama, jinak by to nebyli hrdinové). Tvůj rozbor bitvy byl z 95% jenom plácání do větru a když neznáš děj, tak ses snažil ohromit aspoň technikou, což ti ale taky moc nejde.
Merlkir, přidáno 17.1. 2003 19:25:09
A když už se tu zmínila Johanka z Arku, realistická to bitva,...nějak si nevybavuju, že by se na útočníky ve středověku svrhávaly obrovské kamenné koule...a když, tak určitě ne tak, jak to tam bylo..
Merlin, přidáno 17.1. 2003 18:51:39
Kdyz uz tady mluvime o tech detailech. Maeglin neni to ROK ale ROTK. A Bellatrix neni to nazgul s dlouhym u, ale nazghul se "striskou" nad u.
Jeste bych chtel rict, ze DrD neni blba hra pro pubertaky. A taky, ze se nema cenu hadat o tom, jak se vede bitva ve Stredozemi, protoze tam pracuje magie, krev Numenoru, Sarumanova mysl a spousta veci, ktere ve stredoveke bitve nejsou.

Merlin, přidáno 17.1. 2003 18:51:12
Kdyz uz tady mluvime o tech detailech. Maeglin neni to ROK ale ROTK. A Bellatrix neni to nazgul s dlouhym u, ale nazghul se "striskou" nad u.
Jeste bych chtel rict, ze DrD neni blba hra pro pubertaky. A taky, ze se nema cenu hadat o tom, jak se vede bitva ve Stredozemi, protoze tam pracuje magie, krev Numenoru, Sarumanova mysl a spousta veci, ktere ve stredoveke bitve nejsou.

Merlin, přidáno 17.1. 2003 18:51:09
Kdyz uz tady mluvime o tech detailech. Maeglin neni to ROK ale ROTK. A Bellatrix neni to nazgul s dlouhym u, ale nazghul se "striskou" nad u.
Jeste bych chtel rict, ze DrD neni blba hra pro pubertaky. A taky, ze se nema cenu hadat o tom, jak se vede bitva ve Stredozemi, protoze tam pracuje magie, krev Numenoru, Sarumanova mysl a spousta veci, ktere ve stredoveke bitve nejsou.

Eowyn, přidáno 17.1. 2003 18:45:26
Pro některé z vás, kteří rozhořčeně reagují na příspěvky typu: blbost, nebo komunistická propaganda.Ti co to napsali se, za 1) buď baví tím, jak jste rozhořčeni, nebo za 2) pokud myslí vážně svoji stylizaci, nikdo je nenutil na film chodit, a lze je jen pouze politovat(neví ani jak nakládat se svým volným časem a ještě se rozčilují u počítače):-)
Corwin, přidáno 17.1. 2003 15:45:33
To Exhaust:spravne cesky je neposrali,ne neposraly to byxom tady museli byt samy holky......tak se nauc aspon cesky...
Bellatrix, přidáno 17.1. 2003 15:42:08
maeglin: Promiň, ale nemáš pravdu. NAZGÚL = PRSTENOVÝ PŘÍZRAK (přesný překlad). Čili to není ta příšerka, na které lítali, ale oni sami, každý z Devítky. Prstenový přízrak.
maeglin, přidáno 17.1. 2003 15:33:57
tak za pul hodky vypinam comp. Sednu do vlaku a razim na Smichov na CON. HURAA
maeglin, přidáno 17.1. 2003 15:31:38
to Exhaust: na to neni co napsat, aby se klavesnice nezcervenala a nezacala pouzivat ty samy slova proti mne. Fakt.
maeglin, přidáno 17.1. 2003 15:28:46
to jirka: co se tyce uteku. Tak tam zapusobila naprosto unikatni naturalni sila. Vis jaka? No prece Gandalf. To ze mel s sebou 3000 jezdcu vedenych Eomerem, to uz byl pro skrety detail. Jinak Eomer je good a a urcite se jeste ukaze v plnem svetle v ROK.
¨Co se tyce vudce Sarumana, tak jak jiste vis ani takovej machr jako on ( i kdyz patri k řádu, který připlul ze země za mořem ) nemuže bojovat současně na dvou frontách. Jen tak mimo. Ve filmu byli trošku posunuty časy některých události, takze vysledny dojem, je trošku jiny než je míněno v knize.
K Nazgulum: Saruman s nimi nemel nic spolecneho, byli sluzebnici Temneho pana Saurona. A jmenovali se 1) Devitka ( to jako vsichni) 2) prstenové prizraky. Nazgul je priserka na které letají. Letaji na Nazgulech, protože prišli o kone v rece ve FOTR.
Obranci nikdy nic podobneho nevideli. Tam dril ani vycvik nepomuze. Techniku oni nemeli. Tu mel Saruman diky nekalym praktikam a Cernemu uceni.

Exhaust, přidáno 17.1. 2003 15:22:26
Abyste se z tý Džexnovy slátaniny jménem Pán Prstenů neposraly :-)
meresjeff, přidáno 17.1. 2003 15:20:04
to jirka:holt to genoinženýrství nestálo na pevném genetickém základě:-))buď taky trochu darwinista, když už se považuješ za takového pravičáka
jirka, přidáno 17.1. 2003 15:12:35
maeglin: hura ! rozumna odpoved. budiz, skreti utoci s hmyzi logikou trebas vos. proc ale pak prchali, proc nebojovaji do posledniho muze ? ze by souvislost s utokem drevenych mechu na tovarnu a sidlo sarumana ? co to bylo za vudce !? mohl na dalku vlevat vuli do vojsk skretu a zvitezit aspon tam, stejne pres tu vodu uz nemel sanci utect :( nebo moh mit pripraveneho mavace jak na nem letal nazgul.

zoufali obranci: budiz, ale o tom je trenink a vycvik a dril, ze vojaka tak zoceli, ze i tvari v tvar hruzam podvedome plni rozkaz. kral misto aby z vysky organizoval, tak byl nekde v kobce a pohraval si s mecem.
ta jejich "fascinujici a nedobytna" pevnost taky mohla mit nadrze s vodou na utopeni utocniku v krasnem uzavrenem udoli. voda mohla teci tou "cernou sjezdovkou" jak na konec prijela jizda.
ale chapu, to by uz obranci pouzili techniku a dostali by se na roven sarumanovi :(


pro stanleyho: v filmu joan of arc, kde jsem statoval byl stredovek zobrazen realne a to i s dobyvanim vodni pevnosti. proto je to film krasny a neodpustim si rypnuti, ze i lepsi nez PP2:WTC.

pivli, přidáno 17.1. 2003 15:03:35
Lidičky klídek,nenechte se vyprovokovat!Znáte to,kdo umí-umí,kdo neumí-čumí nebo hloupě kafrá.
Ad objednávka limited verze OST TTT,dopadla jem úplně stejně,naštvalo mne,že se mi z patra uráčili dát vědět,že mám smůlu,až po několika mých urgencích.:(achjo,snad se s tím traumatem nějak vyrovnám.:))))

maeglin, přidáno 17.1. 2003 15:01:24
to jirka: jako vtip a recesi - to beru,
ale jinak .....
asi by jsi se mel zamerit na jiny druh zabavy nez je LOTR. V DrD si mentalitu a taktiku skretu muze PJ (pán Jeskyne) predstavit a pouzivat uplne jinak nez zamyslel pan J.R.R.Tolkien. PJ (P.Jackson) to privedl do vizualni podoby tak jak to ma vypadat. - Skreti utoci a nehledi na ztraty, nekryji se. Skuruti take utoci, ale zaroven vedou skrety k jakz takz formaci a taktice. Co se tyce obrancu, tak tam diky hruze a mnohomnohonasobné přesile strašlivých monster a ještě ke všemu v noci, neni vůbec na škodu odpustit to, že nebyli schopni pouzit pryskyrici a dalsi obranné přostředky.

Stanley, přidáno 17.1. 2003 14:45:12
to jirka:
ja to hodnotim tak, ze ty si radsej zapni doma Spectrum alebo podobne kanaly a tam sleduj dokumenty o dobyvani stredovekych hradov... Dve Veze NIE SU historicky film, odohravaju sa vo fiktivnej DALEKEJ minulosti a s nasou historiou maju pramalo spolocne...

jirka, přidáno 17.1. 2003 13:32:31
hodim to i zde:
tak jsem to zkouknul znova a pomalu. to je tak neskutecny hybrid bukolickych scenek stredovekeho venkova, propagacnich sotu hnuti duha a nejakych antiindustrialnich anarchistu popr. starych monarchistu, a stredovekych souboju predzvykanych dle potreb naivniho pubertaka hrajiciho D&D.
tentokrat je to propaganda komunisticka, na rozdil od minula.
ta anti industrialni scena, kdy dreveni mechove utocili na podzemni tovarnu a tovarnikovu vilu byla komunisticka neskutecne. vsichni pritomni bojovnici proti globalizaci, ultraekologove hlasajici navrat na stromy museli uchcavat blahem.

ten konec s "cernou sjezdovkou" byl uchvatny, tot fakt. tim spis, ze skretu mohlo prezit jeste peknych par tisic, asi by vyhrali, kdyby neuprchli, blbci jedni.

na hrade byli hloupi. nepouzivali haky k odhazovani zebriku, neznali pryskyrici a smulu. utocnici se taky neobtezovali s "antisipovymi" trakari. proste bitva rady nekrytych pesaku dobrych proti hordam.

je to takova smeska. pozlatko radoby pozdne stredoveke, ale bojuji uplne primitivne, fakt jako by jejich doktrina znela "vitezstvi je na hrudich koni a muzu, jakekoliv nastroje mimo mecu, seker atd. jsou nevhodne bojovnika"

zatimco priklad civilizace technickeho pokroku a genoinzenyrstvi ktere jsem nepokryte fandil byl porazen bandou primitivnich zarostlych jezdcu.

gwynbleidd, přidáno 17.1. 2003 13:29:30
to exhaust:

Ja na rozdil od tebe ty prachy PJ preji.
Ze tveho stylu citim klasickou lidskou vlastnost - zavist a zatrpklost nad uspechem jinych. Myslis si, ze ty obrovske trzby znamenaji jen, ze LOTR je momentalne "IN" a chodi se na nej jen kvuli akci? A co ty hordy fanousku JRRT, kteri na film chodi opakovane?

Pokud se ja sam osobne dokopu nekdy k recenzi, budu kriticky spise k detailum
- napriklad nekym opevovane naskakovani Legolase na kone mi prislo spise jako laciny trik ze Supermana, spise by se mi libilo nejake klasicke naskoceni za jizdy co hrave zmaknou i kaskaderi
- zato rohir strilejici z luku dopredu i zpet za sebe pri jizde na koni to bylo jine kafe :-)
- glum neni co dodat =1*
- skreti byli super: "What about them? They''re fresh ... and what about their legs? They don''t need those!" :o)))

to nenwen:
byli jsme mi dva vubec na stejnem filmu??????

recenze je vzdy!!! subjektivni, vy byste to snad chteli zmenit?
to, co je jeji pridana hodnota, je clovek, ktery ji napise - je na me nakolik ho znam a duveruji mu, ze se trefi spravne i do meho citeni

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 17.1. 2003 11:42:39
Maggo: to jistě ne, to netvrdím...
PJ měl ve spoustě věcí volnou ruku, ale stále byl omezován - rozpočtem, délkou a vůbec. To částečně odpadlo u části TTT a zmizí téměř úplně u Návratu Krále.
Na druhou stranu mám pocit, že PJ lépe tvoří "pod tlakem". Že všechno, co vzniká pod jeho rukama z provizorních podmínek, s málo penězi, má většího ducha a je celkově lepší. Jak dostane skutečně "neomezený prostor", začne vítězit forma nad obsahem...

Míšánek, přidáno 17.1. 2003 11:38:21
Všichni z Vás, kteří jste chtěli limitní soundtrack TTT v kůži vězte, že moje zklamání z něj bylo docela velké. Oproti původním slibům o 2CD plném bonusů a fotogalerií se mi do ruky dostalo 1CD (ovšem za cenu dvou - dovezeno z Holandska), je tam pouze navíc pětiminutová (ale nádherná) Farewell To Lórien a odkaz na Internet, kde si múžu za ty "prachy navíc" stáhnout pár tapet a ikonek, které jsou na jiných serverech na stažení zadarmo.
Cítím se oklamán, podveden a okraden.
To nic ale nemění na faktu, že hudba ke TTT je skvostná.

gill, přidáno 17.1. 2003 11:35:25
Recenze je sice krásně napsaná, ale stejně je hodně subjektivní. Tvrdím a opakuju, že u druhého dílu je hlavní kámen úrazu v předloze, skvělé literárně, ale poskytující velmi křehký materiál pro druhý film. A nemůžu si pomoct, ale tři hvězdičky jsou trochu podhodnocením, jako by byl autor recenze osobně zklamán.
Exhaust, přidáno 17.1. 2003 11:34:23
Soma somárum: Ať si ty prachy nacpe třeba do prdele.Jak můžeš vědět kam ty prachy nacpe?Asi se s ním znáš osobně,že?Pak bys měl(a) vědět že King Konga točit chtěl a možná ještě bude.
Maggo, přidáno 17.1. 2003 11:33:37
Chtel jsem tim hlavne rici, ze PJ sel obcas zbytecne do sire, co se tyce mnozstvi vedlejsich postav a charakteru, pritom jindy spojuje vice kniznich postav do jedne. Kdyz uz nektere spojil, mel by je vice prohloubit.
Maggo, přidáno 17.1. 2003 11:29:54
Velice trefna recenze a vystihuje i muj pocit z filmu... Mel jsem ten problem, ze jsem tesne pred shlednutim filmu znova cetl knihu a pri filmu jsem dost citove stradal... Me oci videly uzasne veci, ale me srdce bylo rozpacite.

2 Bel.: Myslim, ze studio nekecalo do toho, kolik casu bude venovat PJ postavam... Maximalne si prosadilo nejaky milostny romanek apod. Me treba prisly zbytecny dlouhy zabery na vybavovani deti a starcu zbranemi a louceni s rodinou. Urcite se ten cas dal vyuzit lepe ve prospech treba hlavnich hrdinu. Take mi trochu vadi, ze cesta k Cerne brane vypada, jako by ji zvladli za 1-2 dny. Pritom v te dobe uz melo byt po bitve ve Zlebu a nad hlavama jim krouzili Nazgulove mirici do Zel. pasu, co ze se to tam deje...

Alex, přidáno 17.1. 2003 10:55:43
Já se pripojuju k Arovi, Patro mě taky vyšplouchlo, mám jen normální. Na výměnu nabízím Dvě Věže v DivX.
Ara, přidáno 17.1. 2003 10:43:54
Caffo all ... marne sa snazim zohnat rozsirenu limited verziu soundtracku ku filmu LOTR-TTT...
objednal som si to na www.patro.cz, no prave mi oznamili, ze im to nedoslo a asi uz ani nedojde ... nemate to niekto? Velmi rad by som to tebars i kupil alebo prepalil si to ... jednoducho to chcem a neviem kde by som to zohnal ...
poradte niekto ... prosim ...

maeglin, přidáno 17.1. 2003 10:33:11
To je jasnacka ze si vezu kostym sebou.
Soma, přidáno 17.1. 2003 10:33:03
pro Exhausta: P.J. ma z trzeb jednu destetinu a tu rovnou nacpe nikoli do sve kapsy, ale do WETA, koneckoncu at si je nacpe kam chce, pac si to ZASLOUZI, zkusil jsi nejmene 7 let se opravdu zcela a zcela do mrte venovat jen jedne veci? Jen jedomu filmu? King Konga nenatocil a ani tocit nebude... uniklo ti, jak je videt, ze ne kazdy reziser s velkym R toci filmy jak na bezicim pase...napr. Milos Forman, abych jmenovala jednoho DOST znameho.
Exhaust, přidáno 17.1. 2003 10:19:29
Podle mě je 3 z 5ti akorát.Kdyby ve filmu nebyla nebo se nepovedla bitva o Helm`s Deep tak by stál za hovno.Ani výborný Glum by to nezachránil s tím svým šišláním.Návrat Krále bude pod ještě větším vlivem Hollywoodu aby si PJ nacpal kapsu co nejvíc, protože toho potom už moc nenatočí(možná King-konga, ale ten nikoho nezajímá).
pivli, přidáno 17.1. 2003 9:34:22
Kvalitní recenze od zjevně erudovaného kritika.Mno,naši kritici se musí ještě hodně učit,mami,hodně učit!:))))
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 17.1. 2003 8:55:06
Bellatrix: tam mám rad recenze tohodle typu. Ten člověk je očividně hodně inteligentní, uznává "co ví, co četl a co ne". Jen trošku nesouhlasím s tím závěrem. Podle mne se PJ opravdu snažil, ale ruce mu částečně vázalo studio (teď už by se to nedělo, ale film se točil jako celek a...). A hlavně je to problematický prostřední díl. Už jsem několikrát psal, že jestli PJ spojí výpravnost a "pohádkovost" Společenstva s akcí a dynamikou vyprávění Dvou Věží, tak Návrat Krále bude neskutečná bomba :)
Bellatrix, přidáno 17.1. 2003 8:48:47
Ta recenze je super, bez ohledu, že dal "jenom" 3 z 5 - to je vlastně jako 7 z 10, není to tak hrozné hodnocení :o) a hlavně recenze samotná je hrozně rozumná. Ačkoli to není óda, vyznívá to hrozně příznivě. Takhle by měli umět psát všichni :)
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist