Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

25.10. 2002BelcarnenDalší příděl informací o bonusech na rozšířeném DVD - detailní popis toho, co najdete na napjatě očekavaném vydání Společenstva Prstenu. Od popisu bonusů až po postup, jak získat skryté ukázky (doplněno 26.10.)
Na DVD s prodlouženou verzí Společenstva se už všichni strašně moc těšíme. Určitě tedy nikoho nepotěšila zpráva v minulém článku. Čekání na tento disk si můžeme ukrátit alespoň tímto článkem s detailním popisem všeho, co najdete jako bonusy k filmu (popis scén doplněných do děje najdete v dřívějších článcích, např. zde a zde). Doplnil jsem také postupy, jak získat bonusy skryté. Screenshoty k popisovaným bonusům najdete ZDE, další novou výbornou sadu obrázků z rozšířených scén pak TADY. Za překlad tohoto článku patří obrovský dík (v)Eru!


Disk 1 a 2
První disk vás přivítá mile provedenou nabídkou – menu se otevře v podobě knihy Společenstvo prstenu, ležící na hobitím stole.

Na prvním disku najdete první asi hodinu a tři čtvrtě dlouhou část režisérského sestřihu (director’s cut) filmu. Poté, co Pipin pronese legendární větu „A kam vlastně jdeme?“, ztmavlá obrazovka vás vyzývá k pokračování na druhém disku.

Ze speciální nabídky si můžete vybrat jednu z verzí komentářů. Na tracku 1 jsou to komentáře režiséra a scénáristů (Peter Jacskon, Fran Walsh a Phillippa Boyens). Na tracku 2 uslyšíte tým návrhářů (Grant Major, Ngila Dicskon, Richard Taylor, Alan Lee, John Howe, Dan Hennah, Chris Hennah a Tania Rodger). Track 3 – produkční a post-produkční tým (Barrie Osborne, Mark Ordesky, Anrew Lesnie a 11 dalších). A konečně na tracku 4 uslyšíte komentáře herců (Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Sean Astin, John Rhys-Davis, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Christopher Lee a Sean Bean). Ke každé verzi komentářů běží titulky se jménem právě hovořícího člověka.

A nyní některé dojmy z komentářů herců: všichni kromě Ch. Lee jsou zároveň v jedné místnosti. Co opravdu nelze nezaznamenat je nadšení a dobrá atmosféra mezi nimi. A co je zajímavé, zdá se, že všichni tuto rozšířenou verzi vidí poprvé. Ian McKellen tu vzpomíná na jeden den natáčení v Kraji, kdy bylo hrozně větrno a on měl veliké problémy s tím udržet si klobouk na hlavě. Herci u každé scény mluví o tom, kde se scéna natáčela. Taky se zmiňují o „BK“, což byl 3‘4‘‘ vysoký dvojník Elijaha. Christopher Lee hovoří o svých mnoha pádech, které musel protrpět během natáčení (naštěstí nikdy ne z moc velké výšky). Představitelé hobitů rozpačitě komentují natáčení scény, kdy je v lese stíhají Prstenové přízraky – vzpomínají na vytrvalý déšť v den natáčení a na úplně promočené boty, tudíž když se dostali na místo natáčení, byli tak vyčerpaní, že se museli vrátit…

Disk 3:
Část první: Od knihy k prvním představám
Začínáme Úvodem Petera Jacskona, který nás jednak přivítá "na palubě" a také nám poskytne několik návodů jak se probrat oběma bonusovými DVD a poví, co od nich můžeme čekat.

J.R.R. Tolkien: stvořitel Středozemě
Peter Jackson tu povídá o tom množství informací a detailů, které Tolkien do své knihy vnesl. Trochu nám přiblíží jeho život, jak se stal ve 12 sirotkem, dozvíme se o jeho matce, která ho přivedla k lásce ke knihám, o jeho studiích angličtiny na Oxfordu, o válečných letech a o utrpeních, které ho v jeho tvorbě později ovlivnila. Tolkienův životopisec Humphrey Carpenter mluví o tom, že první část trilogie byla napsána v podstatě bez dalších představ o pokračování a dalším vývoji děje, který Tolkien tvořil tak, jak postupoval v psaní. Dokument se také věnuje fenoménu knih jako takovému.
(Délka: 22 minut)

Od knihy ke scénáři
Tato část vypovídá o vřelém vztahu režiséra k tomuto dílu i ke knihám obecně, Pána prstenů četl poprvé v 18 letech. Také režisér kamery tu mluví o tom, že PP byla kniha, díky níž si uvědomil sílu slov. Někteří další členové štábu (Sean Bean, Dominic Monaghan a další) hovoří o svém vztahu ke knížkám. Probírá se zde samotnéhý nápadu projektu LOTR, první reakce New Line Cinema na nabídku se ho ujmout, komentují filmaři i herci (Ch. Lee). Tým lidí zodpovědný za přepis děje do scénáře mluví o tom, jak to celé probíhalo, John Rhys-Davis žertuje o tom, jak mu podstrkovali jeho verzi scénáře pode dveřmi až v noci před začátkem natáčení. Jedna z nejobtížnějších postav vzhledem k tvorbě scénáře byla Arwen Večernice, protože oproti knize zde má důležitější roli a tak pro ni muselo být napsáno hodně replik navíc. Také Elrondova rada dala dost práce, zde musela být zhuštěna celá kapitola knihy do pár minut. Také se dozvídáme, jak museli scénáristé vdechnout vlastní osobnost prstenu, vložit do něj všechno to zlo aniž by měli představu, jak bude vlastně vypadat.
(Délka: 20 minut)


Celá sada obrázků ...


Vizualizace představ
Obsahuje velké množství informací o animacích, srovnávání počátečních a konečných verzí scén...

Část "Přeměna slov v obrazy" představuje tým miniaturistů a tvůrce spec. efektů, sledujeme jejich diskusi o množství detailů a o možnostech vytvořit dojem plynulosti a věrohodnosti celého díla. Každý záběr filmu byl vytvořen na základě Peterových představ a byl realizován pod jeho dohledem. Jackson postoupil o krok dál díky metodě malých modelů a figurín, které umožňovaly lepší práci kamer.
(Délka: 13 minut)

V části "Pre-viz animace" sledujeme práci s počítači při tvorbě některých scén (Gandalf přijíždí k Orthanku, Schody v Khazad-Dum), projekty a modely týkající se pozice kamer a úhly natočení...
Poslední část tohoto dokumentu "Výprava Dna Pytle" je opravdu pěknou podívanou. V provizorních kulisách tu Jackson a další členové štábu provádí testy a trénují některé scény, režisér tu srandovně pobíhá s babmulí na holi, která představuje Gandalfa...
(Délka: 6 minut)

Návrh a výstavba Středozemě
Provádí nás původními knižními ilustracemi (obři, čarodějové, skřeti...), které vypadají k neuvěření skutečně. Poznáváme tým návrhářů, kteří ještě před dokončením scénáře vytvářejí modely a kresby světa, který by zasazen do krajiny Nového Zélandu vypadal věrohodně. Tyto kresby pak daly za vznik skutečným stavbám a sochám. Tato kapitolka jde opravdu do hloubky a dává nám poznat to kolektivní nadšení, které bylo zapotřebí k vytvoření vlastního světa Středozemě.
(Délka: 41 minut)

Weta workshop
Zavede nás do Camperdownských studií. Všecičko, co ve filmu vidíte, vzniklo tady. Zbraně, obleky, bytosti i miniatury (které ve skutečnosti vůbec nejsou miniaturní). Také všechny masky včetně chlupatých nohou a paruk byly vyrobeny tady. Zajímavá je část ukazující vznik jeskynního obra vyrobeného ze sádry a kůže. Taky se dozvíme co všechno zahrnuje výroba brnění a výzbroje.
(Délka: 43 minut)

Návrh kostýmů
Seznamujeme se s s hlavní kostýmní návrhářkou Ngliou Dickson a jejími 40 švadlenami, které šili kostýmy pro film. Vypráví, jak náročný projekt to byl a že byla vděčná za to, že některé návrhy byly hotové už když se připojila k týmu. Je fascinující vidět ve skladu ty řady a řady pověšených kostýmů. Nglia nám ukazuje kreslené návrhy kostýmů pro jednotlivé postavy, popisuje jejich vývoj, výběr barvy atd...
(Délka: 12 minut)

Můžete mrknout do dvou galerií prezentujících rasy Středozemě a jejich říše. Najdete v nich tolik informací, že je skoro nemožné je vstřebat najednou. Najdete tu všechny možné "záporáky" od Saurona přes trolla a skřety i všechny členy Společenstva. Taky si můžete projít všechny říše a místa - Kraj, Hůrku, Morii, Roklinku...Spousta materiálu a moc málo času!

Atlas Středozemě
Skládá se z jedné veliké mapy zachycující celou Středozemi a dále si můžete vybrat jednotlivé lokality a porovnat například krajinu před filmováním a přetvořenou pro film.

Nový Zéland jako Středozemě
Pomocí dálkového ovládání si vyberete lokalitu a ukáže se vám místo, kde byla scéna na NZ filmována. Např. Roklinka je ve skutečnosti ve Wellingtonu i se všemi těmi úžasnými lesy a okolní krajinou. Vidíme, jak byly krajiny "stavěny" v reálném prostředí.

Disk 4
Část druhá: Od představy ke skutečnosti opět začíná stručným úvodem seznamujícím s obsahem disku 4, kterým nás tentokrát provede Elijah Wood. "Filmování Společenstva prstenu" je rozděleno do 4 dílčích dokumentů.

Společenstvo herců
Jak správně předpokládáte, provede vás procesem castingu. Jelikož žádní z herců předtím společně nepracovali, Peter Jackson byl poněkud nervózní z toho vzít je všechny dohromady na rok a půl na Nový Zéland. Jednotliví herci postupně vyprávějí o tom, jak museli opustit domov na dost dlouhou dobu a jak se poprvé navzájem setkali. Úsměv na tváři vyvolává vyprávění o prvním setkání Orlanda Blooma a Billyho Boyda. Ian McKellen povídá o tom, jak na rok zmizel do úplně jiného světa s novými přáteli. Bylo to pro něj něco jako skautský tábor. Některé historky opravdu stojí za to, například jak se Sean Astin k smrti bál létat vrtulníkem. Nebo jak John Rhys-Davis vzal 12 lidí na večeři, kde objednal jídlo pro 40 (vypráví Billy Boyd). Prostě moc příjemná sbírka příběhů, z které čiší vzájemná náklonnost a přátelství těch co je vyprávějí.
(Délka: 34 minut)


Celá sada obrázků ...


"Den ze životě hobita"
Začíná v 5 ráno a zavede nás do maskérny, kde vidíme přeměnu člověka v hobita - jak se nasazují chlupatá chodidla, jak špičaté uši (jejichž nositel se stává téměř hluchým, protože pohlcují zvuk). Tento dokument obsahuje i některé krátké srandovní filmíky točené soukromými kamerami zachycující herce během jídla, odpočinku atd. Také poznáváme Elijahovo "menší JÁ".
(Délka: 13 minut)

Kamery ve Středozemi
Je to poněkud zdlouhavý pohled na to, jak skupina tolika lidí a kamer dokáže natočit takový film za poměrně krátkou dobu. Peter Jackson byl absolutně odkázán na lidi s kamerami, kteří se museli dostat na místa, kam on se dostat nemohl. Dokument nás provádí jednotlivými lokacemi a říšemi a ukazuje, jak byly jednotlivé záběry točeny. Christopher Lee vpráví o tom, jak po něm Peter chtěl neuvěřitelně moc, všechno dokonalé - repliky i pohyby. Herci mluví o natáčení v ledové vodě v močálech zatímco Jackson se jim poťouchle chechtal ze svého vozíku. Je zajímavé sledovat, jak musely být točeny venkovní záběry pro scény v Roklince aby mohly být dotočeny ve studiu. Velmi důležité roli hráli osvětlovači. Jackson vypráví o natáčení na vrcholcích zasněžených hor, kam celý štáb dopravila helikoptéra (kromě Seana Beana, který kvůli strachu z létání jel lyžařským vlekem). Ke konci dokumentu sledujeme práci režiséra při velké bitvě v závěru filmu. Tato část byla velmi náročná už kvůli hroznému vedru a je nám dopřáno i několik skvělých "zákulisních" záběrů.
(Délka: 50 minut)


Celá sada obrázků ...


"Záběry z natáčení"
Můžeme si prohlédnout asi 72 fotek z průběhu filmování (hlavně jednotlivé lokality).

Vizuální efekty
"Velikostní rozdíly" - ukazuje na triky se zmenšováním a zvětšováním postav (perspektiva, modely a miniatury, pohyblivé plošiny).
(Délka: 15 minut)


Celá sada obrázků ...


"Miniatury": kupodivu začínají naopak zvětšováním. Režisér kamery Alex Funke tvrdí, že je mnohem lepší tvořit modely než jen upravovat skutečnost digitálně. Miniatury a modely se stávají naprostým základem pro většinu efektů ve filmu. Vidíme konkrétně jaké byly použity a jak byly kombinovány se skutečnými prvky.
(Délka: 16 minut)

Po shlédnutí tohoto dokumentu si můžete projít galerii minatur obsahující stovky fotek z jednotlivých částí příběhu.

"Weta Digital" nás provede procesem přidávání vizuálních efektů. Budete moci shlédnout všechna zařízení a počítačové vybavení k tvorbě digitálních efektů, například se blíže seznámíte s oním sympatickým tvorem, který strhne do vody Froda před branami Morie. Úžasné jsou taky záběry z tvorby Prstenových přízraků viděných Frodem ve stavu neviditelnosti. Super!
(Délka: 24 minut)

Post-produkce aneb jak to celé dát do kupy
"Sestavení příběhu" - jak lze očekávat, uslyšíme šéfy střihu Johna Gilberta a Petera Skarratta kteří měli hlavní slovo v tom, jak bude vypadat konečná podoba snímku a které záběry skončí na editorském stole. Museli se probrat a redukovat kolem 5 milionů stop filmového záznamu. Jedna z nejtěžších scén z hlediska střihu byla ta s Arwen a Nazguly. Z několikahodinového záznamu museli sestříhat pár minut. Také se zde mluví o záběrech, které byly přidány do tohoto rozšířeného DVD.
(Délka: 12 minut)

Milovníci filmů si nemůžou přát nic lepšího: "Ukázka střihařské práce - Elrondova rada". Tato demonstrace obsahuje 36 různých záběrů a díky tomu můžeme nahlédnout na nelehkou práci střihařského týmu. Před vámi běží šest oken s dějem z konečné verze filmu a v každém okně je zvýrazněn ten záběr, který je v této verzi vybrán střihačem a použit.


Celá sada obrázků ...


"Digitální stínování"
Je o natáčení v jednotlivých lokacích, které vypadají příliš reálně, tudíž je filmaři trochu vylepšili přidáním některých prvků, které působí, že scéna vypadá krásně nadpozemsky. To se děje pomocí naskenování filmu a jeho následnou úpravou spoustou různých nástrojů a technik. Peter Doyle (hlavní člověk přes digitální efekty) nás provází nejdříve původními a poté upravenými záběry a demonstruje techniky, které při úpravě použil.
(Délka: 12 minut)

"Zvuky Středozemě"
Tento dokument je o zvukovém designu filmu. Ve studiu se pracovalo s velkým množstvím zvukových efektů. Malá, skvěle vybavená skupinka odborníků nás pomocí zvuků přenáší do světa Středozemě. Uvidíme pár příkladů tvorby některých efektů (možná budete překvapeni, jak užitečná může být gumová podlaha). Jedna z největších výzev bylo vytvořit jekot Nazgulů. Jak ho udělali? Ve skutečnosti je to upravený řev Fran Walsh!
(Délka: 12 minut)

"Hudba pro Středozemi"
Představuje nám skladatele Howarda Shorea, jehož hudba mohutně podporuje emocionální dojem z filmu. Shore na ní pracoval téměř dva roky. Sledujeme ho při práci na Skywalker ranči kde diriguje svůj orchestr. Dozvíme se něco o písni zpívané Viggem Mortensonem, který k ní složil melodii i slova. Studio Abbey Road dalo dohromady chlapecký sbor, který je slyšet v některých dojemných chvílích filmu.
(Délka: 12 minut)

A nakonec: Cesta jde pořád dál a dál…
Perfektní závěrečný dokument nás zavede na některé premiéry po celém světě, kde jsou herci náležitě zbožňováni a obdivováni. Taky obsahuje nějaké soukromé Elijahovy záběry z příjezdu na francouzskou premiéru - znáte to - šílení fanoušci, konfety, slova díků… Peter Jackson tu hovoří o tom, že tento projekt byl pro něj o mnoho víc než jen práce, byl to neuvěřitelný zážitek, kdy se přátelé dali dohromady a vytvořili něco opravdu zvláštního.
(Délka: 7 minut)

DVD-ROM nás upozorňuje hlavně na webovou stránku New Line.

Easter Eggs (skryté vychytávky):
Na tomto DVD najdete celkem 2 skryté bonusy. Prvním z nich je čtyřminutová ukázka ze Dvou Věží, která byla přidávána na konec Společenstva v některých kinech (ke stažení zde). Druhým bonusem je pak parodie na Elrondovu radu, kterou si můžete stáhnout tady. Na DVD je vše v dispozici samozřejmě v perfektní kvalitě. A jak tyto bonusy získat? Pro ukázku ze Dvou Věží vložte do mechaniky druhý disk a v menu s výběrem scén se posuňte až úplně dolů. V pravém horním rohu najdete číslo 48, na které klikněte. A pak už stačí jen sjet dolů a potvrdit symbol Dvou Věží tlačítkem Enter. Jak získat Elrondovu radu doplním co nejdříve ...


Celá sada obrázků ...


Co nenajdete?
Kupodivu - na to, kolik nových skvělých informací toto DVD obsahuje, tu nenajdete žádné komerční upoutávky ani reklamy (tzn. bohužel ani trailery a TV-spoty).
[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Angel*Elf, přidáno 9.11. 2002 23:13:01
no, ale má to, co tu je, tam je asi bonus půl hodinky a to mi zatím stačí. Já si počkám
Soma, přidáno 30.10. 2002 15:40:13
Jako rudy hadr na bejka je tohle vypraveni o tom, co jsme mohli za 14 dni mit doma a nebudem docela kruty...nezda se vam?
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 26.10. 2002 23:13:58
Angel*Elf: Tak to asi těžko :) Tohle DVD zatím ještě na trhu vůbec není a v ČR bude až kdo ví kdy ...
Angel*Elf, přidáno 26.10. 2002 20:03:57
Já už o to DVD prosila, ale nějak jsem neuspěla. Ještě že ho vlastní strejček a dokonce vlastní i DVD Pána prstenů, takže až zase budu hlídat malýho tak si ho mile ráda pustím. Neuděláme si mejdan? Zvu vás!

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 26.10. 2002 16:14:02
El: odkaz na celou sadu obrázků je už v úvodu článku a tady na stránkách je již pár dní. Stejně jako hromady dalších obrázků. Promiň, jestli jsem tě nějak zmátl :)
Hawkey, přidáno 26.10. 2002 12:36:03
Sakra to přímo nase.. když člověk nemá DVD
Lucille, přidáno 26.10. 2002 11:12:44
A bude taky neco na VHS? Mohli by tam neco strcit
Jinak budu muset rodice buhvijak prinutit ke koupi DVD prehravace.Myslite, ze zabere, kdyz si necham koupit tohle 4DVD a nebudu mit prehravac?

el, přidáno 26.10. 2002 1:17:21
To ale vůbec není hezké, nabízet 6x celou sadu obrázků a pak je to pořád jedna stejná! ;o((( To je jako 6x slíbit lízátko,a dát jen jedno. ;o(((
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist