Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

16.9. 2002BelcarnenMiles Bellas o své práci na Pánu Prstenů; Figurkám se kývou hlavičky!; Galadriel oceněna za dabing; Společenstvo a Dvě Věže v rádiu!

Miles Bellas o své práci na Pánu Prstenů
Miles je počítačový umělec, který pracoval na takových snímcích jako Pátý Element či Titanic. Dělal grafiku pro televizní show, počítačové hry a dokonce NASA. A, jak asi správně uhodnete, nakonec se také účastnil "malého projektu" zvaného Pán Prstenů. Ne každého asi zajímají rozhovory tohoto typu, ale mám pocit, že tito lidé "v pozadí snímku" si zaslouží pozornost. Protože ten film není jen Peter Jackson, Elijah Wood a Orlando Bloom, jak mám někdy pocit ... 

Když jsi zjistil, že budeš pracovat zrovna na tomhle filmu, co to pro tebe znamenalo?
Pána Prstenů mi rodiče četli před spaním. Stále ještě mám obrázek Gandalfa, který jsem nakreslil v pěti letech.  

Ve filmu jsi pracoval třeba na draku Šmakovi. Bylo obtížné ho vytvořit?
Technicky přesně je to "Ohňostrojový Drak" a stan je pak zván "Vybuchující stan". Dělali jsme několik testů a měli několik moc zajímavých, mnohem komplikovanějších verzí. Ale umělecká režie požadovala jednoduchost. Různé kousíčky a kouř se pohybovali dobře, ale příliš vyumělkovaným způsobem. Použití efektů může udělat spoustu přebytečných věcí a tomu se chtěl Christian Rivers, umělecký režisér, vyhnout. Mike Perry a Laure Lacroix udělali spoustu práce na tom, aby všechny ty kousíčky plály a kouř se táhnul přesně tím správným způsobem. Nosič nazgůlů v druhém a třetím díle (pozn. v textu Fellbeast, snad se při překladu nepletu), kterého kreslil Mel James, Darren Bedwell a já, je mnohem "drakovitější". Myslím, že vás vyděsí k smrti. Je to opravdová nestvůra!

Jednou z nezapomenutelných scén ve filmu je útok jeskynního obra. Peter Jackson mluví s velkým nadšením o detailech téhle potvory, třeba o špíně v prasklinách na jeho kůži. Jaké to bylo dělat tuhle mrchu?
Když jsem na obrovi pracoval, netušil jsem, že bude hrát tak významnou roli. Byla to ale práce, která sebrala strašnou spoustu času. Opravdu těžká potvora se spoustou detailů. Měsíce jsem na ní pracoval dlouho do noci i o víkendech. Nesmím ale zapomenout na Mela Jamese, Darrena Bedwella a Jennifer Kim, kteří na ní také pracovali. Animace vytvořená pod vedením Randy Coola je prostě skvostná a skutečně obra přivedla k životu. Tahle potvora zabrala strašně moc práce a jsme opravdu spokojeni s výsledkem. 

Co si myslíš o Massive, systému na generování armád a bitev?
Jsme dobří přátele se Stephenem Regelousem, který zasvětil svůj život totálnímu doladění tohoto programu. Zjistil, že jednoduchost je klíčem k rychlosti, a přišel na to, jak spojit složitá schémata nuancí v chování jednotlivých postav s optimální rychlostí chodu celého programu. Jsem naprosto přesvědčen, že bitvy z dalších dílu předčí cokoliv do této doby v kinematografii známé. Jsou neskutečně působivé. Až lidi z branže tohle spatří, bude mít asi WETA spoustu práce ... 

Dostal jsem dopis od fanouška, který chce jako tetování text z Prstenu. Mám pocit, že se mu tvoje práce opravdu líbí! 
Všechna sláva patří JRRT! Všechno je jen proces a tohle byla má role v něm. Jednou jsem potkal chlápka, dělal číšníka v Oaklandské pizzerii, která měl vzadu na ruce vytetované Sauronovo oko. Řekl mi, že jsem první, kdo poznal, o co se jedná. Ale to bylo ještě před filmem ...

Jak si myslíš, že počítačová grafika zachová úctu k postavám jako Glum či Stromovous?
Jsou to prvotřídní výtvory brané opravdu vážně. Spojení prostoty a jednoduchosti s vyzrálostí. 

Jaké budou podle tebe Dvě Věže? 
Temné, působivé a obrovské! (pozn. v originále jde o slovní hříčku, kdy slovíčko massive je zároveň jménem systému na generování bitev a dává tak jasně najevo, co bude hlavním záběrem tohoto filmu).


Figurkám se kývou hlavičky!
Následující text je doslovným překladem ze stránek výrobce. Můj názor na tyto výrobky je asi jasný. Vy si udělejte obrázek sami ...

Objevte magii Pána Prstenů. Po úspěchu prvního filmu, Společenstva Prstenu, a Dvěma Věžemi na cestě, Upper Deck představuje první sérii Lord of the Rings Bobbing Head Dolls (Panenky s kývajícími se hlavičkami z Pána Prstenů). Tato série obsahuje devět hlavních postav. Fanoušci budou moci sbírat Gandalfa, Sama, Legolase, Smíška, Pipina, Chodce, Gimliho, Boromira a Frodo Pytlíka.



Galadriel oceněna za dabing
Simona Postlerová obdržela cenu Františka Filipovského za ženský výkon v dabingu. Právě její hlas nahradil Cate Blanchett v české verzi Společenstva Prstenu. Osobně musím říct, že právě její výkon v tomto snímku mne nijak nenadchl - spíše přesně naopak. Každopádně odborná porota jistě rozhoduje na úplně jiném základu, než je subjektivní pocit jednoho fanouška konkrétního filmu :) Tímto bych Simoně Postlerové chtěl pogratulovat a ... snad to bude v druhém díle ještě lepší.
 

Společenstvo a Dvě Věže v rádiu!
Zdroj: Atlas.sk, tip na stránku zaslala Martina

Od októbra do decembra sa poslucháči budú každú sobotu stretávať s rozhlasovými hrami na motívy prvých dvoch kníh trilógie Spoločenstvo prsteňov od J. R. R. Tolkiena. Ako uviedol režisér Jaroslav Rihák, od 5. októbra sa bude pravidelne o 14:05 na frekvenciách Slovenského rozhlasu (SRo) a Rádia Twist vysielať šesť častí s názvom Spoločenstvo prsteňa, ktoré sú reprízou z minuloročnej jesene. Potom 16. novembra ich vystrieda šesť nových častí na motívy druhej knihy Dve veže. Príbehy tretej časti sa budú tvoriť na budúci rok, poslucháči sa na ne môžu tešiť na budúcu jeseň.

Nových šesť častí je oproti adaptácii prvej knihy o desať minút dlhších, majú priemerne 50 minút. Zvuková stránka je rozmanitá, zaznie tam veľa bojov aj veľa spievania. Hudbu nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Scenár napísal Viliam Klimáček. Hlavnú postavu Froda nahovoril mladý herec Ľubo Kostelík, titulnú pieseň naspievala Soňa Norisová. V úlohách sa predstaví plejáda známych hercov, spomeňme mená Miro Noga, Rišo Stanke, Stanislav Dančiak, Leopold Haverl či Marián Labuda. Drobnú úlohu dostal aj riaditeľ Twistu Andy Hryc a poslucháči budú počuť aj Ibrahima Maigu.

Projekt dramatizácie je ojedinelý z viacerých hľadísk. Ide o prvú rozhlasovú dramatizáciu Tolkiena v takom rozsahu na svete. Zároveň je projekt prvou takouto spoluprácou verejnoprávneho a súkromného rozhlasu na Slovensku. Trilógia Pán prsteňov je príbehom z mystického sveta fantasy o súboji dobra a zla. Po Biblii je druhou najpredávanejšou knihou na svete.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Tobold Troubil, přidáno 29.9. 2002 15:22:50
Safra, to s tím tetováním byl můj nápad (text z prstenu jako náramek na ruce by byl prostě super).
Joee, přidáno 19.9. 2002 19:37:16
Simona Postlerová ale nedostala cenu za dabing Spolecenstva ale za film Vtip. Takze jeji vykon ve Spolecenstvu mohl jakkoliv hrozny, ale cenu obdrzela za film jiny! Zdravim :)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 19.9. 2002 11:26:58
Thalen: ano, první je opravdu geniální adaptace BBC, kde dokonce mluví Ian Holm. A že je něco doslova? Není to tím, že jde o doslovný překlad knihy? :)
Thalen, přidáno 19.9. 2002 11:20:59
Ja netvrdim, ze slovenska adaptacia LOTRa je zla vec, ale preco zbytocne klamat, ze slovaci su prvi na svete ked nie su? Prva bola BBC a niektore dialogy z nej sa daju v SK verzii najst doslova...
Stanley, přidáno 18.9. 2002 15:04:20
teraz to je dolu, ale mal som to na www.host.sk. ak to chces, tak sa napoj na direct connect a niekde to tam hodim...
PeP, přidáno 18.9. 2002 12:16:52
Stanley kde jsi to dal na internet?
Stanley, přidáno 17.9. 2002 14:52:31
Dve Veze na radiu Twist budeme samozrejme grabovat na disk a hodim to niekde na internet (tak, ako som hodil aj Spolocenstvo prstena). Vcas sa to vsetci dozviete. ps: kto nepocul Spolocenstvo prstena, o vela prisiel!! Bolo to spravene naozaj vyborne, mnoho veci vynechanych vo filme tu bolo...
Ruby, přidáno 17.9. 2002 12:46:02
Nahodou, mě se ty postavičky jistým velmi zvráceným způsobem líbí. No řekněte, mít na poličce nad postelí celé Společenstvo, které vám vesele kývá na pozdrav... :o)))))
Ara, přidáno 17.9. 2002 7:04:22
Milouska_rybissska,
najdi si na internete www.twist.sk a tam sa dozvies viac ... :)

Milouska_rybissska, přidáno 16.9. 2002 16:35:38
Neznáte někdo tu frekvenci toho rádia,nebo nevíte jessstli se to dá u nás chytit?
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist